Objavljen: 20. 08. 2018

Do sedaj so bile IP kamere dokaj zahtevne za nastavitev in brez predznanja mogoče za nekoga sila neugodna in zahtevna naloga. Seveda tudi sedaj potrebujete vsaj osnovno znanje IP naslavljanja, vendar pa so ostale konfiguracije za osnovno uporabo in gledanja preko brskalnika in pametnega telefona postale precej enostavnejše. Za test smo vzeli kamero proizvajalca HiLook, ki ima tako aplikacijo za enostavno nastavitev v lokalno omrežje kot aplikacijo za gledanje v živo na pametnih telefonih.

Prvo moramo seveda iz porizavjalčeve spletne strani “potegniti” program za lokalno nastavitev ( v našem primeru SADP) in na pametnem telefonu aplikacijo  HiLookVision.

Naslednji korak je, da kamero priključimo v lokalno mrežo in napajanje (tu imamo 2 možnosti; ali jo napajamo preko 12V vhoda ali pa, kar je najbolj praktično iz strani montaže in urejevanja vseh kablov, preko Power over Ethernet ali PoE na kartko). Ko imamo  kamero priklopljeno, na računalniku zaženemo aplikacijo SADP, ki nam avtomatsko zazna kamero, tudi če se nahaja na drugem segmentu IP naslovov.  V aplikaciji vidimo, da je trenutni status kamere INACTIVE. Ko prvič kameri spremenimo status v ACTIVE nas aplikacija vpraša za 2 stvari, ki sta:

1. Da določimo glavno geslo za kamero (v našem primeru kot vedno test1234).

2. Ali kamero želimo uporabiti v Hik-Connect aplikaciji.

Če, kot v našem primeru izberemo, da vas sistem ponovno vpraša za novo geslo, ki bo veljalo za dodajanje kamere v Hik-Connect aplikacijo (za lažje in hitrejše razumevanje smo geslo ravno tako nastavili na test1234).

Aktivacija kamere v SADPTool aplikaciji
Omogočenje Hik-Connect dostopa

Ko to določimo lahko pritisnemo gumb live view ali pa kar na IP naslov, ki je prikazan v aplikaciji (privzeto uporabniško ime je admin in geslo je, kar ste sami izbrali) . Edina pomembna stvar, ki jo tu moramo narediti je, da ta IP naslov odpremo v InternetExpoler-ju, ker kot večina IP kamer potrebuje ActiveX vtičnik za prikazovanje slike. Ko se vtičnik uspešno naloži vidite “Live View” posnetek kamere. Pod mrežnimi nastavitvami lahko še enkrat preverimo geslo za Hik-Connect, ki ga bomo v nadaljevanju potrebovali.

Tukaj se osnovne nastavitve kamere končajo, sedaj pa je na vrsti, da kamero dodamo v HiLookVision aplikacijo na telefonu,  da bomo vedno lahko pogledali našo kamero v živo, kjer koli smo.  Prvi zagon aplikacije nas prosi, da si ustvarimo uporabniški račun. Po ustvarjenem računu in vpisu v aplikacijo, pa lahko že takoj dodamo kamero. Pritisnemo velik znak “+” . Nakar se odpre vaš fotoaparat telefona ki zahteva od vas, da v rdeče obrobljen okvir zajamete QR kodo kamere (ta se nahaja na spodnji strani same kamere). Ko aplikacija prepozna kamero, vas le še vpraša za geslo, ki ste ga določili za dodajanje IP kamere v aplikacijo. 

Dodajanje v Hik-Connect aplikaciji
Zajem QR kode v Hik-Connect aplikaciji
Vnos potrditvene kode v Hik-Connect aplikaciji

Po vpisu vam avtomatsko pokaže sliko kamere v živo.

In sedaj lahko to kamero gledate na vašem pametnem telefonu, kjer koli že ste.

Pogled v živo takoj po dodajanju kamere
Pogled v živo pri izbrani kameri

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top