Objavljen: 10. 09. 2018

Če smo vam v prejšnji rešitvi predstavili GSM varnostni sistem G5 Plus, za katerega potrebujete SIM kartico (če si želite prebrati več kliknite tukaj), pa si bomo v tej rešitvi podrobneje ogledali varnostni sistem AW2.

V osnovnem kompletu Chuango AW2 prejmete nadzorno ploščo, na katero lahko povežete do 50 brezžičnih senzorjev in do 10 daljinskih upravljalnikov. Poleg nadzorne plošče pa je v kompletu še en IR senzor gibanja, ki ima to prednost, da se ne sproži v primeru zaznave gibanja domače živali, en senzor za vrata ali okna in dva daljinska upravljalnika, ki ju uporabimo za aktivacijo, deaktivacijo ali pa sprožitev sistema.

Če odpremo pokrov na zadnji strani nadzorne plošče, lahko vidimo da se tam nahaja več gumbov in stikal. Ob podrobnejšem ogledu vidimo, da se tam nahaja gumb Learn, katerega uporabimo, ko želimo z nadzorno ploščo upariti dodatne senzorje ali brezžične dodatke, poleg tega gumba pa se nahaja še gumb WiFi, ki ga uporabimo za preklop nadzorne plošče v sistem konfiguracije brezžične povezave, ali pa kot gumb za reset. V spodnjem levem kotu se nahaja stikalo za vklop ali izklop nadzorne plošče, na desni strani pa se nahaja napajalni vmesnik.

Celoten sistem deluje preko radijskih valov na frekvenci 433,92Mhz, ter podpira zaznavanje motilcev frekvence, rezultat česar je sprožitev alarma v primeru zaznanega motenja frekvence. In iz samega testa sistema, vam lahko zagotovim, da je že v nadzorno ploščo vgrajena sirena glasna, in bi vlomilcu vsaj otežila delo. Vendar pa bi vam vseeno priporočil še nakup dodatne zunanje sirene WS-280, ki bi na vlom opozorila še vso okolico. Če želite nadzorni plošči dodati možnost aktivacije in deaktivacije preko številčnice ali pa z uporabo RFID ključev, kot je to možno pri sistemu G5 Plus, vam priporočamo nakup številčnice KP-700, katera vam ti dve funkciji nudi.

Upravljanje sistema poteka v celoti preko namenske aplikacije za pametne telefone WiFi Control, katero sem uporabljal tudi sam, vendar pa potrebuje sistem delujočo brezžično povezavo na 2,4GHz pasu. Aplikacijo lahko najdete na Google Play Store ali pa App Store. Lahko pa samo zajamete eno izmed sledečih QR kod (odvisno od operacijskega sistema vaše pametne naprave):

AW2 pametna nadzorna plošča je združljiva z vašim Google Home ali Amazon Echo (Alexa) pametnim domačim sistemom, preko katerega ga lahko upravljate (trenutno podpira samo aktivacijo, deaktivacijo in delno aktivacijo – domači način).

Za uporabo aplikacije potrebujete uporabniški račun. V primeru, da računa še nimate, je le tega potrebno ustvariti. Izberete gumb Sign Up, ter kot prvo vpišete željen e-mail. Na tega potem prejmete pošto z geslom, katerega vnesete v aplikacijo, nato pa sledite navodilom za dokončanje registracije.

Ko imate ustvarjen račun, pa se je potrebno z njim vpisati v aplikacijo. Sledi dodajanje nadzorne plošče v aplikacijo. Najprej jo je potrebno priključiti na napajanje in preklopiti stikalo za vklop. Nato držite WiFi gumb dokler ne slišite piska, nakar začne LED na nadzorni plošči izmenično utripati modro in rdeče. Sledite navodilom na zaslonu, da uspešno povežete nadzorno ploščo sistema z vašim brezžičnim omrežjem in jo dodate v aplikacijo, kar vam omogoči upravljanje z varnostnim sistemom.

Ko je nadzorna plošča dodana v aplikacijo, pa imate na voljo številne možnosti nastavljanja sistema po vaših željah in potrebah. Na osnovnem zaslonu imate možnost aktivacije ali deaktivacije varnostnega sistema, prav tako pa ga lahko aktivirate le delno v domačem načinu, ki poskrbi da so aktivni le nekateri senzorji (npr. aktivni so vsi zunanji senzorji ali aktivni so senzorji na vratih).

Neaktiven sistem (zelena LED) | domači način (modra LED) | Aktiven sistem (rdeča LED)

Ker sistem deluje preko brezžičnega omrežja vam nudi še številne druge funkcije, preko katerih se bomo sprehodili in vsaj v osnovi videli, kaj vse je možno. Ko pridemo v glavni meni z nastavitvami, vidimo, da imamo številne podmenije, kot je meni nadzorne plošče, meni za obvestila, nastavljanje dodatkov ali siren, za aktivacijo in deaktivacijo varnostnega sistema po urniku, časovne nastavitve in še številne druge. V meniju nadzorne plošče vidimo, da imamo možnost upravljanja z vgrajeno sireno, detekcijo motilcev signala, ter odstranitev plošče iz aplikacije (vendar je to ne ponastavi na tovarniške nastavitve). V meniju za obvestila vidimo, da lahko izberemo ton alarma, ter e-mail na katerega želimo poslati obvestilo o dogodku. 

Glavni meni nastavitev
Nastavitve nadzorne plošče
Nastavitve obvestil

V meniju za upravljanje z dodatki, lahko vidimo, kateri dodatki so uparjeni z našo nadzorno ploščo in v kakšnem načinu delovanja so ti dodatki. Prav tako imamo v zgornjem desnem kotu možnost dodajanja novih dodatkov, brez potrebe po pritiskanju Learn gumba na zadnji strani nadzorne plošče. V meniju za samodejno aktivacijo in deaktivacijo lahko nastavimo 6 časovnikov, en se lahko ponavlja skozi celoten teden, kot je vidno na sliki vmesnika. Še ena uporabna funkcija je zamik aktivacije sistema (kar nam omogoči zapustiti z varnostnim sistemom nadzorovano območje brez da sprožimo kakšen senzor) in pa zamik sprožitve sirene (kar pa nam omogoča deaktivirati varnostni sistem ob prihodu na naše nadzorovano območje). Zavihek z več nastavitvami pa skriva še možnost preklopa sistema v testni način, možnost konfiguracije brezžičnega omrežja (izbira drugega omrežja na katerega je nadzorna plošča povezana ali ponovna konfiguracija), ter nadgradnjo vgrajene programske opreme (firmware) nadzorne plošče.

Nastavitve dodatkov/senzorjev
Nastavitve časovnikov
Nastavitve časovnega zamika
Več nastavitve

Če preidemo na samo delovanje senzorjev in daljinskih upravljalnikov. Kot že omenjeno v rešitvi za sistem G5 Plus, sem bil sem zelo zadovoljen z njihovim dometom, saj je brez težav tako senzor kot tudi upravljalnik komuniciral z nadzorno ploščo ne glede na moj položaj v hiši, kjer sem sistem preizkusil. V odprtem prostoru imajo tako upravljalnik kot tudi vsi priloženi senzorji domet do 80m, kar se v hiši ali stanovanju, polnemu sten in drugih ovir seveda zmanjša, vendar pa mi ni uspelo doseči tega, da bi nadzorna plošča imela težave pri komunikaciji s senzorji, ali da je z upravljalnikom nebi uspel aktivirati ali deaktivirati.

Senzor za vrata ali okna je po mojem mnenju deloval zelo zanesljivo, saj je vsakič, ko se je magnet oddaljil od senzorja sprožil sireno na nadzorni plošči, prav tako pa ob dobri namestitvi senzorja gibanja praktično ni bilo kotička v odprti sobi, kjer me senzor ni zaznal in sprožil sirene.

Kot sem že omenil pa nadzorna plošča omogoča do 50 senzorjev dodanih naknadno v sam sistem. Razen točno tega modela senzorja gibanja, je možno vse brezžične dodatke v tem kompletu (daljinski upravljalnik in senzor za vrata ali okna) kupiti pri podjetju TechTrade d.o.o., poleg teh pa še številne druge s tem sistemom združljive komponente. Nekateri izmed s sistemom združljivi dodatki se nahajajo na sami škatli, vendar pa je število le teh višje.

Ker vsi senzorji in dodatki, delujejo na osnovi radijskih valov, je sistem idealen za montažo brez potrebe po predelovanju same konstrukcije, saj bi za žični sistem potrebovali napeljavo. Prav tako pa to ponuja možnost po ugodni nadgradnji sistema, če se po tem pojavi potreba. Ker je ponudba obsežna pa je tudi sama konfiguracija sistema možna na številne različne načine, med katerimi so tudi različni senzorji, kot senzor za dim, senzor za plin ali pa senzor razlitja tekočin.

Upam da vam je ta, podrobnejši pregled nad varnostnim sistemom proizvajalca Chuango razširil možnosti, če ste razmišljali o vgradnji varnostnega sistema v vaš dom.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravil in izvedel: RazerGamer165

Scroll to Top