Objavljen: 10. 09. 2018

Ali ste razmišljali o vgradnji varnostnega sistema, vendar pa ne želite celotnega stanovanja ali hiše predelati tako, da bi vam omogočala namestitev žičnega sistema? Potem je ena izmed možnih rešitev namestitev CHUANGO varnostnega sistema. V tej rešitvi se bomo poglobili v delovanje Chuango G5 Plus kompleta, ki deluje z uporabo SIM kartice, za razliko od AW2 sistema, ki deluje preko brezžičnega omrežja.

V osnovnem kompletu Chuango G5 Plus prejmete nadzorno ploščo, na katero lahko povežete do 50 brezžičnih ali žičnih (o tem kasneje) senzorjev, do 50 RFID ključev in do 10 daljinskih upravljalnikov. Poleg nadzorne plošče pa je v kompletu še en IR senzor gibanja, ki ima to prednost, da se ne sproži v primeru zaznave gibanja domače živali, dva senzorja za vrata ali okna, dva daljinska upravljalnika in pa še dva RFID ključa, ki ju uporabimo za aktivacijo in deaktivacijo sistema.

Znotraj nadzorne plošče, poleg baterije se nahaja reža za SIM kartico, in pa terminalni priključki za žične senzorje (ali v 24-urnem načinu delovanja ali navadnem načinu delovanja), za povezavo na žično sireno ali pa z možnostjo povezave na elektronsko ključavnico, kar vam omogoča odklepanje ali zaklepanje vaše ključavnice preko G5 Plus nadzorne plošče.

Celoten sistem deluje preko radijskih valov na frekvenci 433,92Mhz, ter podpira zaznavanje motilcev frekvence, rezultat česar je sprožitev alarma v primeru zaznanega motenja frekvence. In iz samega testa sistema, vam lahko zagotovim, da je že v nadzorno ploščo vgrajena sirena glasna, in bi vlomilcu vsaj otežila delo. Vendar pa bi vam vseeno priporočil še nakup dodatne zunanje sirene WS-280, ki bi na vlom opozorila še vso okolico.

Upravljanje sistema poteka v celoti preko SMS sporočil, vendar vam to olajša temu namenska aplikacija za pametne telefone G5 Plus , katero sem uporabljal tudi sam. Aplikacijo lahko najdete na Google Play Store ali pa App Store. Lahko pa samo zajamete eno izmed sledečih QR kod (odvisno od operacijskega sistema vaše pametne naprave):

Ko sistem dodajate v aplikacijo, mu določite ime preko katerega ga prepoznate, vpišete telefonsko številko vstavljene SIM kartice, ter zajamete QR kodo na hrbtni strani nadzorne plošče.

Nato pa imate na voljo številne možnosti nastavljanja sistema po vaših željah in potrebah. Na osnovnem zaslonu imate možnost aktivacije ali deaktivacije varnostnega sistema, prav tako pa ga lahko aktivirate le delno v domačem načinu, ki poskrbi da so aktivni le nekateri senzorji (npr. aktivni so vsi zunanji senzorji ali aktivni so senzorji na vratih).Posnamete lahko še 10s glasovno sporočilo, ali pa izkoristite v nadzorno ploščo vgrajen mikrofon in zvočnik ter imate dvosmerni zvok, kar vam omogoča poslušanje dogajanja v okolici nadzorne plošče ali pa pogovarjanja z osebo poleg nadzorne plošče. Ker ima vstavljeno SIM kartico pa lahko nadzorno ploščo izkoristite kot telefon in pokličete telefonske številke shranjene za hitro klicanje ali pa jo vtipkate sami. V naslednjem meniju imate možnost spremeniti jezik delovanja sistema (vendar so na izbiro le najbolj pogosti svetovni jeziki), dodajanja telefonskih številk za hitro klicanje ali pa prejemnika SMS opozoril, v primeru kakršnegakoli dogodka, ki ga sistem zazna. Če preidemo na tretjo stran menija, pa se tam znajde možnost poimenovanja con (kar predstavljajo posamezni senzorji), kar se odraža v prejetih SMS sporočilih, saj tako natančno vemo kateri senzor v katerem delu zavarovanega območja se je sprožil. Prav tako lahko RFID ključe poimenujemo, in vsakič ko je posamezni RFID ključ uporabljen, prejemnik SMS sporočil vidi, kateri ključ je bil uporabljen. Še ena zelo uporabna funkcija je nastavitev časovnega zamika pred aktivacijo varnostnega sistema in pa časovni zamik pred sproženjem sirene. Prva možnost je dobrodošla, saj nam omogoči dovolj časa, da zapustimo varovano območje po aktivaciji sistema, brez da sprožimo alarm. Druga možnost pa nam omogoči deaktivacijo sistema predno se sproži celoten alarmni sistem (ko pridemo domov, imamo še dovolj časa da sistem deaktiviramo).

Osnovni meni za upravljanje z G5 Plus sistemom
Meni z dodatnimi nastavitvami G5 Plus sistema [1]
Meni z dodatnimi nastavitvami G5 Plus sistema [2]

Seveda se lahko sistem uporablja tudi brez SIM kartice, vendar pa izgubimo veliko funkcij, katere je možno spreminjati ali vklopiti le preko SMS ukaza. Prav tako, pa na ta način ostanemo brez možnosti, da nas sistem opozori, da se je sprožil, zato vam priporočam nakup predplačniške SIM kartice, če ne želite imeti mesečne naročnine (vendar pa je potem potrebno biti pazljiv, da se vam SIM kartica ne izprazni ali da je ne pozabite napolniti, da ostane aktivna).

Če preidemo na samo delovanje senzorjev in daljinskih upravljalnikov. Bil sem zelo zadovoljen z njihovim dometom, saj je brez težav tako senzor kot tudi upravljalnik komuniciral z nadzorno ploščo ne glede na moj položaj v hiši, kjer sem sistem preizkusil. V odprtem prostoru imajo tako upravljalnik kot tudi vsi priloženi senzorji domet do 80m, kar se v hiši ali stanovanju, polnemu sten in drugih ovir seveda zmanjša, vendar pa mi ni uspelo doseči tega, da bi nadzorna plošča imela težave pri komunikaciji s senzorji, ali da je z upravljalnikom nebi uspel aktivirati ali deaktivirati.

Senzor za vrata ali okna je, po mojem mnenju, deloval zelo zanesljivo, saj je vsakič, ko se je magnet oddaljil od senzorja sprožil sireno na nadzorni plošči, prav tako pa ob dobri namestitvi senzorja gibanja praktično ni bilo kotička v odprti sobi, kjer me senzor ni zaznal in sprožil sirene.

Kot sem že omenil, pa nadzorna plošča omogoča do 50 senzorjev dodanih naknadno v sam sistem. Razen točno tega modela senzorja gibanja, je možno vse brezžične dodatke v tem kompletu (daljinski upravljalnik, RFID ključ in senzor za vrata ali okna) kupiti pri podjetju TechTrade d.o.o., poleg teh pa še številne druge s tem sistemom združljive komponente. Nekateri izmed s sistemom združljivi dodatki, se nahajajo na sami škatli, vendar pa je število le teh višje.

Ker vsi senzorji in dodatki, delujejo na osnovi radijskih valov, je sistem idealen za montažo brez potrebe po predelovanju same konstrukcije, saj bi za žični sistem potrebovali napeljavo. Prav tako pa to ponuja možnost po ugodni nadgradnji sistema, če se po tem pojavi potreba. Ker je ponudba obsežna pa je tudi sama konfiguracija sistema možna na številne različne načine, med katerimi so tudi različni senzorji, kot senzor za dim, senzor za plin ali pa senzor razlitja tekočin.

Upam, da vam je ta  podrobnejši pregled nad varnostnim sistemom proizvajalca CHUANGO razširil možnosti, če ste razmišljali o vgradnji varnostnega sistema v vaš dom.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravil in izvedel: RazerGamer165

Scroll to Top