Objavljen: 18. 07. 2018

Kako izkoristiti čas, ko se kuhajo testenine

Ena izmed zelo popularnih stvari na internet so različni vodiči, kako sam narediti neko stvar (tako imenovani “DIY projekti”). Razlogi so različni, lahko samo želimo ustvarjati in narediti vsakodnevne stvari za uporabo sami, kar nam daje občutek neke svobode in samozadostnosti, mogoče želimo prihraniti denar, saj ne želimo kupiti dragih stvari, ki si jih lahko izdelamo doma. Lahko pa smo seveda le ustvarjalen tip človeka. V fotografiji je največji problem seveda dobiti dober objektiv, saj niso vsi tako dobri, so pa v večini zelo dragi. Druga stvar pa so takoj za tem dobra stojala, sploh taka, ki imajo razne vrste sledenja (za astrofotografijo, za razne hyperlapse ali timelapse). Zato obstaja že relativno stara in dobro znana rešitev, ki ni najboljša, je pa zelo zabavna. Vse kar potrebujemo je timer za kuhanje testenin, priročnik za naš fotoaparat (ki ga nikdar nismo prebrali) in seveda fotoaparat, ki ima možnost intervalometra.

Na timer postavimo priročnik (priročniki za fotoaparate so v večini primerov zelo debeli in veliki približno toliko kot telo fotoaparata, saj so prišli v isti škatli in zato le-ta lepo sede nanj in se zaradi debeline tudi ne ukrivi pod težo fotoaparata – razen če imamo prevelik objektiv), na priročnik pa postavimo fotoaparat. Intervalometru nastavimo najmanjšo možno dolžino intervala, v mojem primeru je bila to ena sekunda. Ko nastavimo timer zaženemo tudi intervalometer in fotoaparat postavimo na priročnik in to oboje na timer.

Vse kar nam preostane sedaj je to, da počakamo, da se skuhajo testenine in ko je to končano, lahko uživamo ob zanimivem timelapse videu in dobrem kosilu.

PLUS IN MINUSI:

– Ker so timer-ji večinoma slabo narejeni in poceni, se v videu zna poznati skakanje slike zaradi neenakomernega obračanja timer-ja

– Če delamo timelapse na okenski polici, izkoristimo le približno eno tretjino celega kroga, ki ga naredi timer in so zato videi relativno kratki

+     Enostavno in poceni

PRIMER:

Sestavila in napisala: skathi

Scroll to Top