Objavljen: 14. 07. 2020

Dragi bralci, kot veste, se je zadnjih 5 let hlajenje vaših procesorjev močno razvilo. Od enojnih, do trojnih bakrenih zračnih hlajenj, do vodnega hlajenja, tako modularnega, kot tudi AIO (All In One). Danes vam bomo predstavili novejšega in ugodnega proizvajalca hlajenj vaših PC-jev.

Podjetje XILENCE se že 10 let ukvarja z razvojem optimizacije hlajenja in zmanjševanja hrupa, ki nastaja pri ventilatorjih. Pred kratkim pa je vstopilo v svet RGB zračnega in vodnega hlajenja.  Za ta test in opis vam bomo predstavili dva modela, in sicer XC055 ter XC977.

XC055 (M704.ARGB) 

Univerzalen RGB ventilator za procesorje.
Kompaktna oblika in kvalitetna izdelava.
Možno nastavljanje osvetlitve ventilatorja preko priloženega kontrolerja ali neposredno preko matične plošče (če plošča to podpira).
Omogoča odlično ohladitev procesorjev tudi pri navijanju.
Narejen iz Bakra in Aluminija.
Vgrajene 4 hladilne cevi (Heatpipes) odvajajo do 180W TDP odvečne toplote preko hladilnih reber.
Napajanje 12V, 4-polni konektor z podporo PWM.
3-polni aRGB konektor, 5V napajanje, podpira nastavitev RGB vsaki LED ločeno.
Največji pretok zraka do 68,2 CFM, 500-1500 ±10% RPM.
Ventilator premera 120 mm, Hydro ležaj.
Glasnost 18,0~30,2 dB(A).

XC055 je odlična prva izbira za bolj profesionalno hlajenje v primerjavi z vašim priloženim (“stock”) hladilnikom. Hladilnik sem namestil v sinov računalnik. Sin je z njim ekstremno zadovoljen. Poleg tega, da dobro ohladi, pa ne moramo mimo dejstva, da se ponaša z lično RGB osvetlitvijo.
Hladilnik je nameščen na procesorju Ryzen 7 3700x
Sedaj pa test in številke. Dokler je računalnik brez obremenitve, procesor drži  temperaturo med 38 in 42 stopinj. Med gledanje Youtube-a in drugih multimedijskih vsebin procesor drži temperaturo med 47 in 51 stopinj. Igranje igric pa procesor požene v temperature med 62 in pa 69 stopinj  – odvisno od igre in koliko procesorske moči igra zahteva. Overclock nastavitve pa segajo  med 72 in 78 stopinj.  Seveda so vaše lahko drugačne zaradi procesorja in prezračevanja vašega ohišja.

Kupite ga lahko v podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin (kliknite tu za ogled hladilnika).

Cena: približno 49€

Sedaj pa na vrsto pride še XC977 (LQ240.ARGB), katerega pa uporabljam samo za hlajenje mojega “navitega” Ryzen-a 7 3700x.

Xilence aRGB All-in-One vodno hlajenje prepriča z izjemnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Namestitev je enostavna in varna, združljiv pa je z vsemi AMD in Intel podnožji.
Mehke cevi poskrbijo za enostavno montažo ne glede na to, ali je radiator nameščen na zadnji, zgornji, sprednji ali spodnji strani ohišja. Črpalka se ponaša z visokim pritiskom hladilne tekočine in nizkim ventilatorskim hrupom.
Možno nastavljanje osvetlitve ventilatorja preko priloženega kontrolerja ali pa neposredno preko matične plošče (če plošča to podpira).

Črpalka:
Hitrost vrtenja: 2100 ±10% RPM
Glasnost: 25 dB(A)
Keramični ležaj
Ventilator:
Premer 120 mm
Hydro ležaj
Hitrost vrtenja: 500-1500 ±10% RPM
Največji pretok zraka do 68,2 CFM
Glasnost 18~30,2 dB(A)
Napajanje 12V, 4-polni konektor z podporo PWM
3-polni aRGB konektor, 5V napajanje, podpira nastavitev RGB vsaki LED ločeno
Odvajanje odvečne toplote do 300W TDP

XC977 se ponaša z enostavno montažo in res tihim zvokom tudi na krivulji z visokimi obrati. Moja izkušnja je zelo pozitivna, saj montaža ni bila preveč zahtevna, kar pa se tiče hlajenja, pa lahko ta AIO pohvalim. Temperature bodo tu malo čudne, ampak sledite mi. Temperatura med delovanjem brez obremenitve so med 43 in 45 stopinjami. Med predvajanjem video vsebin, Youtube-a in drugih video vsebin med 49  in 52 stopinjami. Zanimivost pa pride na vrsto med igranjem igric in  “render-jem” video vsebin, kjer pa kljub navitju procesorja, temperature ne preskočijo prag 68 stopinj. Zdaj pa bom razložil, zakaj so na mojem računalniku, kljub vodnem hlajenju, osnovne temperature višje. Tu imam krivuljo za hlajenje nastavljeno malo višje, čisto iz vidika elektronike. Ker je neka idealna delovna temperatura za procesorje med 45 in 70 stopinjami, mogoče malo več, ali malo manj. Moj namen je bil, da poskušam vzdrževati optimalno delovno temperaturo procesorja, in da se  v čim večji meri izognem termalni preobremenitvi.

Cena: približno 100€

Podjetje Tech Trade d.o.o. Trzin pa ima v ponudbi še veliko izbiro drugih modelov. (oglejte si jih s klikom tu)

Za konec pa vam v videu prikažem še RGB nastavitve  obeh hladilnikov. Zračno hlajenje bo usmerjeno s priloženim kontrolerjem. Vodno hlajenje pa bo krmiljeno preko Asus matične plošče. Zahvala gre podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za opremo, ki smo jo lahko testirali.

Članek napisal: Hardware-samurai (spremljajte na Twitch na povezavi: twitch.tv/screeya)
Uredil: Razergamer165 (spremljajte na Twitch na povezavi: twitch.tv/razergamer165)

Scroll to Top