Objavljen: 16. 12. 2018

Ta rešitev je namenjena vse, ki želite igrati igre ne glede na lokacijo, ali pa imeti možnost urejanja videov ali izdelovanja vektorskih slik, vendar ne želite ali ne morete vložiti več tisočakov v strojno opremo. Seveda govorimo o ”najemu” računalnika v oblaku pri podjetju Blade preko njihove rešitve Shadow. Trenutno imajo do 9. Januarja Christmas offer, kjer je cena že v začetku spuščena iz 26.95£ (cca. 33€) na 19.99£ (cca. 22€). Z uporabo kode za popust IGAKF0MS ali prijave preko te povezave pa pridobite še dodatnih 10£ popusta, tako da je končna cena 9.99£ (cca. 12€). Med državami oz. jeziki je potrebno izbrati United Kingdom, za katerega smo ugotovili, da je cenovno najbolj ugodna.

Ko si ustvarite svoj uporabniški račun pa traja v povprečju okoli 5 dni, da vam vzpostavijo in aktivirajo vaš sistem (čas aktivne mesečne naročnine se začne šteti z dnem, ko vam sistem aktivirajo in ne z dnem, ko naročnino sklenete). Prav tako pa lahko naročnino vsak moment prekinete in uporabljate sistem do izteka trenutne naročnine.

Pa nadaljujmo s tem, kaj nam osnovni paket ponuja (v času pisanja rešitve nadgradnja na paket z več prostora ni možna). V uporabo dobite Windows 10 Home operacijski sistem, 4-jedrni Intel Xeon procesor (4C/8T), v našem primeru je to Intel Xeon E5-2678 v3 s frekvenco delovanja 2,5GHz. Poleg tega dobite 12GB DDR4 RAM pomnilnika, 256GB prostora na QEMU SCSI disku (sčasoma nadgradljivo do 1.25TB), ter NVIDIA GTX 1080 ali Quadro P5000 grafično kartico.

Naša konfiguracija je dobila GTX 1080 grafično kartico.

Kot pri namestitvi Windows sistema na domači računalnik, je tudi tukaj potrebna prva nastavitev sistema s svojimi uporabniškimi podatki in nastavitvami.

Dostop do vašega Shadow sistema poteka preko njihove aplikacije, ki je trenutno narejena za uporabo na Windows, Mac OS in Android napravah, v razvoju pa je še aplikacija za uporabo na Ubuntu in iOS operacijskih sistemih. Preklapljanje med različnimi napravami je enostavno, saj vam sistem preklopi brez težav in samo nadaljujete kjer ste ostali na prejšnji napravi (istočasno je seveda možno biti na sistem priklopljen le na eni napravi). Aplikacija podpira delovanje s hitrostmi prenosa podatkov od 5Mb/s pa do 70Mb/s. Poleg tega lahko nastavite H.265 kodiranje prenosa slike, kar zmanjša potrebno hitrost internetne povezave, vendar pa je vseeno potrebna malo močnejša lokalna strojna oprema, saj je H.265 kodiranje zahtevnejše. Sam Shadow sistem vsakemu uporabniku nudi hitrosti do 1Gb/s download in 100Mb/s upload (temu smo se z uporabo Speedtesta približali oziroma celo presegli).

Kot test smo na sistem naložili igro Destiny 2, saj smo želeli preizkusiti tako hitrost delovanja igre na najvišjih grafičnih nastavitvah (kar je brez težav dosegalo 60fps), kot tudi ali je kaj zamaka pri vnosu ukazov (tipkovnica ali miška), kar se ni opazilo, da bi se pojavljalo.

Kar se tiče zmogljivosti samega sistema lahko podjetje pohvalimo, prav tako odzivnost njihove podporne ekipe, saj smo na vsa vprašanja dobili odgovor še isti dan, kot smo ga napisali. Poleg vsega pa podjetje tudi zagotavlja avtomatske nadgradnje strojne opreme skozi čas.

Tako, da lahko to priporočimo vsem, pa čeprav le za en mesec uporabe (da se vidi ali vam to odgovarja ali ne).

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top