Objavljen: 15. 08. 2018
Vaš stari “Ruter” je lahko še vedno uporaben

Velikokrat smo se srečevali z vprašanjem; “Kupil sem nov usmerjevalnik, kaj naj pa naredim s starim??”  Rešitev je dokaj preprosta, pa še vedno ne toliko poznana običajnim uporabnikom. Tu vam bomo pokazali kako lahko vaš stari usmerjevalnik (RUTER) še vedno uporabite, kot dodatno brezžično dostopno točko. V večini primerov, ko verižno priklopite dodatni usmerjevalnik z drugim usmerjevalnikom, vam drugi usmerjevalnik postane nedostopen ali pa nima povezave z internetom. To pa zato, ker pride navzkriž z naslavljanjem IP naslovov ali malo bolj tehnično rečeno da imate DHCP bazen v primarnem DHCP bazenu, kjer IP naslovi drugega usmerjevalnika nimajo poti do zunanjega sveta (NO ROUTE AVAILABLE). Rešitev pa je sledeča ; Na naš obstoječi usmerjevalnik smo priklopili dodaten, osnovni usmerjevalnik Tenda N301 z osnovnim uporabniškim vmesnikom, ki ne podpira preskakovanje DHCP bazenov. Zadevo smo nastavili po sledečem postopku. V Tendo N301 nismo priklopili Wan porta, ampak smo ga nastavili lokalno – tako, da smo se povezali le z lokalnim portom na računalnik.

Odprli smo brskalnik, ne glede na to, da nismo imeli internetne povezave in v iskalno vrstico vpisali IP naslov od Tenda N301. Tu smo izbrali povezavo Dynamic IP ne glede da dostopa do interneta nismo imeli. V naslednjem koraku smo ustvarili še brezžično omrežje. Naslednji korak, ki smo ga naredili pa je ta, ki vaš usmerjevalnik pretvori v dostopno točko. V meniju poiščemo LAN zavihek in v njem najdemo možnost DHCP. V privzeti nastavitvi je ta opcija vedno omogočena in tu jo le spremenimo v onemogoči. Shranimo nastavitve in ponovno zaženemo usmerjevalnik. Vendar pozor, ko izklopite DHCP se vaš usmerjevalnik prelevi v dostopno točko brez svoje pameti in postane nedostopna preko lokalnega IP-ja, kar pomeni, da ji ne morete spreminjati nič več. Vse nastavitve brezžičnega omrežja morajo biti dokončane pred tem korakom.  S tem postopkom smo izničili drugi bazen DCHP-ja in vaš usmerjevalnik, zdaj dostopna točka, dobiva IP naslove iz prvega usmerjevalnika. Nato samo povežemo dostopno točko z vašim prvim usmerjevalnikom – vendar pozor, LAN kabel ne sme v WAN port na dostopni točki, ampak v prosti LAN port. Na prvotnem usmerjevalniku pa lahko ravno tako povežete na prosti LAN port. Vzamemo le še mobilni telefon, se povežemo na brezžično omrežje dostopne točke in preverimo ali imamo dostop do interneta.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top