>
Objavljen: 09. 08. 2018

Stisk RJ45 konektorja je dan danes kar pogosto opravilo vseh mrežnih inštalacij. Za stisk konektorja potrebujemo RJ45 konektor (3rez /trdi, ki je dokaj univerzalen in lahko z njim zaključujemo mehki in trdi kabel), klešče namenjene stisku teh konektorjev, odstranjevalec zaščite (vendar ta je lahko le kot za lajšanje dela, saj večina klešč to funkcijo lahko opravlja) in pa seveda inštalacijski UTP kabel – v našem primeru Leviton cat.5e giga.

Prvo odstranimo  zaščitno izolacijo kabla nekje 5-7cm (pazljivo da ne poškodujete ali zarežete v sam kabel/parice), nato 4 po dve parice razvijemo, da nam ostane 8 posameznih žičk. Vse te žičke lepo poravnamo in jih nato barvno uskladimo. V Evropi se uporablja barvna shema B (standard T-568B), ki je sledeča :

  1. Belo oranžna
  2. Oranžna
  3. Belo zelena
  4. Modra
  5. Belo modra
  6. Zelena
  7. Belo rjava
  8. Rjava

Ko imamo žičke pravilno barvno usklajene, jih s polovico palca primemo in nato ob konici palca odrežemo. Približno toliko je potrebno, da dobimo pravilno dolžino za konektor. Ko žičke vstavimo v konektor morajo segati do konca konektorja, da pri stisku ne pride do slabega kontakta ali izgube le-tega.  Ravno tako mora izolacija kabla ostati v spodnjem delu konektorja, da je ob stisku boljši oprijem in se izognemo izpadu žičk iz konektorja. Ko še enkrat pregledamo, da so vse  žičke na pravem mestu konektor vstavimo v temu namenjeno luknjo na kleščah, dobro stisnemo (iz prakse raje 2x ali 3x) in konektor je zaključen. Po stisku konektorja sledi le še preizkus. Seveda če doma nimate temu namenjenega testerja, lahko vaš kabel testirate tako, da ga vstavite v prosto režo na vašem usmerjevalniku ali stikalu in neposredno v vaš računalnik.  Če je vaš kabel dobro zaključen, bi morali imeti povezavo.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top