Objavljen: 08. 11. 2018

Pozdravljeni, danes bomo tu prikazali kako se naredi osnovno “Roaming” omrežje. Prvo bi radi predstavili terminologijo “Roaming” omrežja. Ta tip omrežja je v lokalnem omrežju poznan kot preklopno omrežje. Da povemo le bistvo, imamo le 1 SSID ali eno vidno brezžično omrežje in pa več dostopnih točk, ki s tem imenom upravljajo in uporabnike le tega omrežja delijo med seboj za optimalni izkoristek pasovne širine ali hitrosti in pa samega procesiranja uporabnikov. Zdaj, ko smo teorijo takega omrežja predstavili pa se lotimo postavljanje našega. Prvo moramo poudariti, da izdelke, ki smo jih uporabili prvotno niso namenjeni taki povezavi in tu veliko vlogo igra uporabnikova naprava (pametni telefon, računalnik, tablica in notesnik). Taka postavitev pride v poštev mogoče v manjši delavnici salonu ali gostilni in se nikakor ne zmore kosati s sistemi kot so: Mikrotik CAPsMan ali Ubiquiti Unifi, ker programska oprema na teh izdelkih ni temu namenjena. Zdaj, ko smo podali vsa potrebna opozorila pa se lotimo same opreme in konfiguracije. Za simulacijsko izvedbo takega omrežja smo vzeli 2 usmerjevalnika Tenda F9.

Za ta dva usmerjevalnika smo se odločili, ker imata eno zelo uporabno funkcijo, ki jo tu nujno potrebujemo. Programska oprema Tende F9 nam omogoča, da lahko F9 nastavimo kot usmerjevalnik, ki v tej rešitvi deluje kot glavna enota in določa IP naslove, kot tudi usmerja ves promet. Druga izbira pa je, da ga lahko že programsko nastavimo kot dostopno točko.

Nastavitev se začne pri centralni enoti ali drugače rečeno pri vašem usmerjevalniku, ki ima neposredno povezavo z internetom. Nastavimo mu SSID (ime brezžičnega omrežja) in pa geslo, v našem primeru (RoamingTenda in geslo TEST1234). Tu bi lahko zaključili nastavitev usmerjevanika vendar iz prakse vam povemo, da je tu še en zelo pomemben korak. Sami moramo nastaviti kanal ali frekvenčni pas oddajanja (v našem primeru smo ga postavili na 1) zato, da ne pride do prekrivanja frekvenc in s tem izločimo morebitne motnje in počasne hitrosti internetne povezave.

Osnovna nastavitev SSID omrežja in geslo
Nastavitev frekvenčnega pasu (wireless channel prestavljen iz Auto na 1)

Po končani nastavitvi se lotimo še nastavitve dostopne točke tako, da drugemu F9 v uporabniškem vmesniku spremenimo način delovanja. In sicer tako, da prestavimo gumb iz Router Operating Mode v AP Operating Mode in spremenimo IP naslov tej napravi (spremenjeni IP naslov more biti v istem omrežju kot IP naslov usmerjevalnika).

Sprememba delovanja naprave iz Router v AP
Sprememba IP naslova iz 192.168.0.1 v 192.168.0.15

Ko smo to uspešno spremenili pa pride najtežji del konfiguracije. Vsaki dostopni točki je potrebno nastaviti isti SSID ( v našem primeru RoamingTenda), isto geslo (TEST1234 v naši konfiguraciji) in pa kar je zelo in skoraj najpomembneje, da je ista vrsta enkripcije ali zaščite gesla (pomeni, da če vaš glavni usmerjevanik uporablja zaščito WPA2 PSK, jo morajo uporabljati ravno tako vse ostale dostopne točke, kajti drugače je tukaj preklop nemogoč ali pa zelo otežen). Ravno tako potem še ročno nastavimo kanal, in sicer v našem primeru smo ga nastavili na 12. Po zaključeni nastavitvi dostopne točke ali več dostopnih točk je čas, da jih med seboj še povežemo z UTP kabli. Ko je ves “Roaming” sistem med seboj povezan, bi morali na vaši napravi videti le eno brezžično omrežje. To pomeni, da je oddajanje sinhrono in vaša naprava se sedaj sprehaja med dostopnimi točkami in išče optimalni signal kot tudi optimalno hitrost.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top