Objavljen: 15. 08. 2018
Moj prvi WiFi

V tej rešitvi smo se odločili, da preidemo v začetne vode omrežja. Tu bomo predstavili kako se priklopi in nastavi vaš usmejevalnik (“RUTER” tehnično pogovorno rečeno).

 Tu smo uporabili brezžični usmerjevalnik Tenda AC9. V prvi fazi smo usmerjevalnik priklopili v elektriko, povezali WAN port (modre barve na našem usmerjevalniku) s portom iz modema našega internetnega ponudnika(v našem primeru Telekom Slovenije). Preverimo ali na usmerjevalniku gori LED dioda za Global / WAN povezavo, nato pa povežemo usmerjevalnik z vašim računalnikom ali prenosnikom. Tu ponovno potrebujemo LAN kabel, ki ga vstavimo v poljubni prosti port na usmerjevalniku. Ponovno preverimo ali sveti LED dioda od porta v katerem je LAN kabel (Lan 1 , Lan 2, Lan 3 ali Lan 4) in ravno tako bi vaš računalnik ali prenosnik moral zaznati omejeno ali že aktivno Ethernet omrežje. Ko so vse stvari pravilno priklopljene se lotimo same nastavitve.

Odpreti morate vaš internetni brskalnik (internet explorer, Mozila Firefox, Google Chrome, Edge, Itd…) in v iskalno vrstico ( na zgornji strani brskalnika, kjer vsi ponavadi prvo napišemo google.si 🙂 ) vpišemo lokalni IP naslov usmerjevalnika ( ponavadi se nahaja na zadnji strani usmerjevalnika, če ga ne poznate na pamet). Naš IP naslov usmerjevalnika je 192.168.0.1. Po vpisu IP naslova in stisku tipke Enter, se vam pokaže uporabniški vmesnik. Na izbiro imate ponavadi 3 možnosti (Dynamic IP, Static IP in PPoE). Pri prvi možnosti vam modem vašega ponudnika omogoča že vse nastavitve za dostop do interneta in ni potrebno dodatnih nastavitev. Druga možnost je, da morate ročno vpisati statični IP naslov vašega modema (IP naslov ki se prikazuje GLOBALNI mreži in ne LOKALNI!!) in vse ostale stvari kot so vrata (gateway) in pa DNS strežnik. Tretja možnost pa je PPoE kjer morate vpisati uporabniško ime in pa geslo, ki vam ga določi vaš ponudnik. Naša nastavitev je bila prva (Dynamic IP) in nam ni bilo potrebno vpisovati dodatnih parametrov. Tenda AC9 ima zelo uporabniško prijazen vmesnik za začetnike, kajti po izbiri povezave nam avtomatsko ponudi, če želimo nastaviti brezžično omrežje. Tako nam je bilo delo zelo olajšano in nam ni bilo potrebno te nastavitve iskati po celotnem meniju usmerjevalnika. Vpisali smo le ime našega brezžičnega omrežja in pa geslo za zaščito le tega. Nastavitve smo samo še shranili in brezžično povezavo testirali z mobilnim telefonom, če povezava z internetom deluje.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top