Objavljen: 16. 03. 2019

Po dolgem času vam spet ponujamo rešitev, ki je dandanes vedno bolj v uporabi. Z razvojem pametnih hiš, pisarn in celo pasjih hišk, vam bomo tu predstavili neke vrste vodič, ki vas bo peljal skozi osnove omrežitve pa vse do malo bolj napredne inštalacije.

Začeli bomo s čisto osnovno konfiguracijo brez razbijanja glave in spravljanja v pogon vseh možganskih celic.

Osnovna inštalacija

Za osnovno inštalacijo bomo potrebovali UTP kategorijo 5e inštalacijski kabel, osnovne elemente ali module kategorije 5e, protiprašne elemente za navedene module, rozete za v parapetni kanal ali stensko dozo, PATCH panel UTP kategorije 5e, komunikacijsko omarico, matice in vijake za omarico, orodje za zaključevanje modulov in panelov (krone ali 110, priporočljivo, da vzamete isti tip vsega, da vam ni potrebno kupovati več različnih orodij) UTP povezovalni kabli in pa razdelilec za 220V ( lahko standardni).

Cat.5e inštalacijski kabel
Osnovni element ali modul
Komunikacijska omarica
Patch panel

Prvo v hiši določimo, kje se bo nahajala naša komunikacijska omarica (ponavadi zraven elektro omarice lahko pa ima tudi svoje posebno mesto =) ). Ko imamo začrtano kje bo omarica ali vozlišče, od tam razpeljemo UTP kabel do sob kjer želimo imeti internet ali LAN povezavo. Po končani razpeljavi vseh kablov iz vozlišča se lotimo zaključevanja modulov v vseh sobah. Modul zaključite z orodjem imenovanim NOŽ ( vrste 110 z odbojnim rezilom ali krone škarje). Module zaključujemo s pritiskom parice v za to določeno režo na modulu in zaključujemo po barvnem standardu B, ki je predpisan za Evropske regije.

Po zaključenih vtičnicah pa se nato posvetimo našemu kabinetu in pa panelu. Prvo si kable v vozišču razvijemo in jih združimo v snop, nato pa vzamemo omarico in jo montiramo na zid. Tu pa je več možnosti, kako kable spravimo v omarico in seveda imamu tu 3 načine:

  1. Snop kablov spravimo skozi zadnji del omare, kar pomeni, da omarico montiramo čez luknjo iz katere prihajajo UTP kabli.
  2. Snop kablov potegnemo skozi spodnji del omare kjer je odprtina za dovod UTP in drugih kablov.
  3. Snop kablov potegnemo skozi zgornji del omare, kjer je ravno tako temu namenjena odprtina.

Po zmontirani omarici, pa ta snop kablov potegnemo skozi omarico ven in se posvetimo zaključevanju panela. Zaključitev panela pa poteka ravno tako kot zaključitev modula vendar se lahko zgodi, da imamo na panelu dve vrsti za zaključevanje (kot na spodnji sliki) ali pa ima panel le eno daljšo vrsto za zaključevanje. Tu ravno tako zaključimo po barvnem standardu B. Ko panel zaključimo, višek kabla zvijemo v kolut in ga skupaj s panelom potisnemo v omarico, nato pa panel z maticami in vijaki pritrdimo v omarico. S tem smo zaključili infrastrukturo  naše LAN povezave po stanovanju ali hiši.

Zaključevanje panela
Zaključena omarica

Po zaključeni infrastrukturi, pa nam ostanejo samo še povezave med panelom in mrežnim stikalom, usmerjevalnikom ali modemom in pa vašimi napravami v sobah.

Drugi del sledi kmalu…

Rešitev napisal in pripravil Hardware Samurai

Scroll to Top