Objavljen: 01. 04. 2019

V prvem delu smo vam predstavili osnovno verzijo omreževanja, v drugem delu pa vam bomo predstavili naprednejšo različico te rešitve. Poleg osnovne opreme, bomo tu dodali še nekaj pasivne in nekaj aktivne opreme.

Pa se lotimo rešitve in poglejmo, kaj bomo potrebovali za napredno izvedbo:

Kabinet
Polica
48cm električni razdelilec
Organizator kablov
Nas strežnik
Osnovni element cat.6
Patch panel cat.6
UTP kabel cat.6
Mrežno stikalo

Ravno tako kot pri prvem delu rešitve, si prvo zarišemo kje bo stal naš kabinet in kje bo končno mrežno vozlišče. Nato položimo vse UTP kable od tam, kjer bodo vtičnice, pa do vozlišča. Ko so vsi kabli položeni se lotimo zaključevanja osnovnih elementov ali modulov, kateri bodo v vtičnici. Vse module / elemnte zaključujemo po evropskem barvnem standardu B. Po uspešni zaključitvi vseh elementov, pa se posvetimo našemu kabinetu. Ker je to samostoječi kabinet, imamo le dve možnosti dovoda UTP kablov iz zgornje ali spodnje strani. Tak kabinet ima ponavadi podstavne noge za lažji dovod kablov ali pa celo kolesa, da se kabinet tudi kasneje lahko še premika.

Postavitev opreme v kabinetu se ponavadi prične z montažo patch panela, na katerega zaključimo UTP kable, najvišje v kabinetu.  Takoj pod njim pa zmontiramo mrežno stikalo (layer 3 – zaradi upravljanja mreže). Pod stikalom ponavadi zmontiramo organizator kablov, nato pustimo malo prostora zaradi zračenja, in malo nižje zmontiramo 48cm razdelilec, ki bo napajal stikalo in ostalo aktivno opremo v kabinetu. Seveda, če je kabinet tudi prostor, kjer se nahaja glvani strežnik in ostala oprema  je postavitev malo drugačna in bolj unikatna. V tej rešitvi pa bomo prikazali le nujni in bolj splošni del. Nato na vrsto pride montaža police, ki bo v našem primeru tu bila zato, da nanjo postavimo NAS strežnik. V poklicu, ki ga opravljam velikokrat zasledim, da ljudje ne znajo pravilno izbrati globine police. Je pa izračun za polico sila enostaven [maksimalna dolžine police = globina kabineta -15cm]. Zakaj? Ker če je polica predolga, in pride do zadnje stene kabinta, je tu problem, da se ne da normalno peljati UTP kablov skozi kabinet. Zato na zadnjem delu pustimo vsaj 10cm, da lahko UTP kable normalno speljemo skozi kabinet do patch panela. Manjkajočih 5 cm pa je ponavadi sprednje vodilo zamaknjeno nazaj, da se vrata kabineta lahko zaprejo. Po uspešni montaži police nanjo postavimo NAS strežnik. Sedaj, ko imamo postavitev kabineta končano, pa ves šop UTP kablov povlečemo skozi omaro in jih pričnemo zaključevati v patch panel. Tudi pri zaključevanju v patch panel moramo biti previdni da vse elemente zaključimo po barvnem standardu B. Sedaj, ko smo to uspešno opravili pa sledi še priključitev kablov iz patch panela v naše “pametno stikalo” in povezava NAS strežnika s stikalom. Vso aktivno opremo vključimo v 48cm razdelilec in mreža je aktivna in delujoča. Sedaj pa bom predstavil, zakaj je pri napredni omrežitvi pomembno Layer 3 stikalo in pa NAS strežnik. 

Layer 3 stikalo

Prvo razlaga na kratko kaj Layer 3 stikalo sploh je. To je mrežno stikalo, ki ga lahko programsko upravljamo in spreminjamo parametre na mreži. Layer 3 stikalo lahko uporabljamo za več stvari kot so npr. QoS (Quality of Service), ki določa koliko hitrosti mreže lahko posameznik ali skupina dobi. S tem lahko zagotovimo najbolj pomembnim uporabnikom dovolj hitrosti za normalno delovanje ne glede na “nepridiprave”, ki iz interneta prenašajo torrente. Potem je tu lahko še dodaten Firewall na lokalni  mreži. Ta nam omogoča še dodatno zaščito mreže pred zlonamernimi napadi ali paketki, ki se pošiljajo preko spleta. Kot zadnjo večjo lastnost pa bi izpostavil Tunel. Tunel pa je fukcija stikala, da vzpostavi virtualni tunel do nekoga, ki ni v istem omrežju ampak ga preko tunela na to mrežo povežemo, kar mu omogoči dostop do recimo NAS strežnika, ki je dosegljiv le na tej specifični lokalni mreži.

Ostane pa nam smo še NAS strežnik. Zakaj ga priporočam pri napredni izvedbi omreženja. Zato, ker dober NAS strežnik lahko reši veliko težav. Nanj lahko vsak večer avtomatsko naložite vaše delo, datoteke, in celo posnetke vašega sistema računalnika. Seveda pa priporočamo NAS strežnik z dovolj varnostnimi funkcijami kot so npr. NAS strežniki znamke Qnap ali Synology.

Tako nekako naj bi izgledalo napredno omreženje vašega doma ali pisarne.

Rešitev pripravil in napisal Hardware Samurai

Scroll to Top