Objavljen: 17. 07. 2018

Brezžično mostičenje (Bridge)

V službi se kar dostikrat srečujem z vprašanjem, če je možno dve oddaljeni lokaciji povezat brezžično, s tem, da bi ohranili isto omrežje, kot tudi dostopnost do vseh naprav na obeh objektih.

  • Zaradi tega smo se člani D.T.R.-ja odločili, da na zelo osnoven in lahek način pokažemo, kako narediti brezžično mostičenje z uporabo usmerjene dostopne točke Tenda O3.
Dostopna tocka Tenda

Tu smo potrebovali, kot lahko vidite na sliki, dve usmerjeni dostopni točki, 4 UTP kable in seveda stikalo, za prvo nastavitev dostopnih točk. Uporabljen je bil Mikrotikov usmerjevalnik hAP ac.

Na slikah je vidna priključitev vseh elementov za potrebe konfiguracije.

Primer prikljucitve
Stikalo Mikrotik

Po priklopu obeh dostopnih točk smo začeli z njunima nastavitvima.

Prvo točko smo nastavili kot oddajnik (AP-access point) z geslom test1234 (seveda zaščita je tu potrebna, da ne boste imeli nezaželenih gostov).

Drugo točko pa smo nastavili kot most ali univerzali podaljševalec (universal repeater) signala. Pri nastavitvi druge točke, smo z izbiro Universal Repeater, odprli meni, ki prikazuje funkcijo “search”, za izbiro omrežja na katerega se želimo povezati. Ko smo izbrali omrežje, vpišemo le še geslo in nastavimo parametre, kot so IP naslov podaljševalca signala, maska omrežja in privzeti prehod. Ko je vse to nastavljeno, se točki med seboj povežeta in sta pripravljeni na uporabo.

Opisane nastavitve so prikazane na spodnjih slikah.

TENDA_AP
Izbira delovanja AP
TENDA_UR
Izbira delovanja Universal Repeater
TENDA_UR_vpis_gesla
Vpis gesla omrežja, ki ga želimo podaljšati
TENDA_Geslo_AP
Izbira SSID omrežja in gesla
TENDA_UR_Izbira-Omrezja
Izbira željenega omrežja za podaljševanje
NAstavitve_UR
Nastavitve parametrov univerzalnega podaljševalca

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko posneli in podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top