Objavljen: 21. 09. 2020

Pozdravljeni, dragi bralci!
Danes imam za vas malce krajšo in cenovno zelo ugodno rešitev. Rad bi vam predstavil, kako sem se lotil problema pametnega telefona v avtomobilu brez bluetootha. Kot vedno, se zahvaljujem podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za prispevanje potrebnih komponent. 

Potrebovali bomo:

 • Avto polnilec iz 12V na 5V z dvema  polnilnima izhodoma
 • Bluetooth sprejemnik (za prostoročno telefoniranje  z možnostjo mikrofona)
 • Polnilni kabel za telefon in bluetooth sprejemnik
 • 3,5mm AUX kabel 

Izbral sem naslednje artikle:

Bluetooh sprejemnik
Avto polnilec
Lightning kabel
AUX kabel

Kot uporabnik znamke Apple (t.i jabolko), sem naletel na težavo. Priložen adapter kar hitro preneha delovati, telefonu pa se ob  uporabi ne polni baterija. Zadeve sem se tako lotil malo drugače. S to rešitvijo se moje “jabolko, sočasno s poslušanjem glasbe, tudi polni. To mi omogoča poslušanje glasbe brez skrbi glede porabe telefona.  

Tako, zdaj pa k sestavi in končni oceni tega mini projekta. AUX (avdio kabel) povežemo s sistemom AUX vašega avtomobila, drugi konec pa povežemo v izhod Bluetooth sprejemnika. V vžigalno vtičnico (12V) vstavimo avto polnilec. Vanj priklopimo Lightning kabel (ali USB Micro ali USB tip- C ,odvisno od vaše pametne žverce), in pa Micro USB kabel, ki je priložen poleg vašega Bluetooth sprejemnika in je namenjen  polnjenju sprejemnika.

Preostane vam samo še povezava vašega telefona preko Bluetootha na vaš sprejemnik ter nastavitev izhoda ter klica preko sprejemnika. Sedaj imate v svojem avtomobilu Bluetooth povezavo z možnostjo prostoročnega telefoniranja. 
Moja aplikacija tega mini projekta je taka, da nastavim glasbo (Spotify, Youtube…), nato po potrebi prižgem navigacijo Here Drive, jo minimiziram, saj tako Spotify, kot tudi Here Drive, lahko delujeta v ozadju. Kombinacija teh dveh aplikacij je idealna, saj Here Drive avtomatsko zmanjša glasnost glasbe, ko daje navodila za smer vožnje. Hkrati pa imam na voljo še kabel za polnjenje telefona in avto polnilec z dvema izhodoma. Zato bojazni, da bi telefonu slučajno zmanjkalo baterije, ni več. 

Prednosti in slabosti te rešitve:

Prednosti:

 • Kompatibilnost z vsemi napravami, ki podpirajo Bluetooth povezavo za predvajanje glasbe
 • Ostane vam prost priključek za polnjenje telefona
 • Povezava brez kabla 
 • Multifunkcijske tipke za upravljanje tako glasbe, kot tudi telefonije

Slabosti:

 • Jakost zvoka ne dosega polne glasnosti ozvočenja
 • Mikrofon mora biti dosti blizu (nekje na armaturi ali pa na ventilacijskem zračniku)
 • Multifunkcijske tipke imajo tudi možnost prekinitve povezave, če tipkaš prehitro

Rešitev napisal in testiral Hardware-samurai (twitch.tv/screeya)
Popravil in uredil: Razergamer165 (twitch.tv/razergamer165)

Scroll to Top