>
Objavljen: 19. 04. 2020

 Danes vam bomo predstavili alternativno rabo IP kamere – kot streaming napravo za naš “online gaming”. Potrebovali boste  IP kamero z možnostjo RTSP oddajanja. V tem primeru smo uporabili najosnovnejšo IP kamero, Hilook IPC-B120-D/W. Uporabite lahko tudi katerokoli drugo HiLook IP kamero z možnostjo RTSP oddajanja v ponudbi podjetja TechTrade. Osnova brezžična kamera z ločljivostjo 2.0 MP. Potrebovali boste tudi PC in pa “streaming” programsko opremo. Mi smo uporabili OBS.

IPC-B120-D/W

V našem primeru na kameri nismo spreminjali ničesar, saj bo oddajala iz lokalnega omrežja. Uporabniško ime smo pustili admin in geslo test1234. V primeru, da boste kamero odpirali v zunanji svet pa svetujemo DRUGO, ne tradicionalno uporabniško ime (odsvetujemo Admin, User, Uporabnik in Administrator). Prav tako za geslo, saj so to najbolj splošne izbire. 

Tu so napisane nastavitve za lokalno mrežo:
IP: 192.168.1.210
UI: admin
G: test1234
Ter standardni port za RSTP: 554

TPo korakih vam  bomo pokazali, kako si lahko nastavite vašo IP kamero kot zajem slike, ki se vam bo prikazovala v vaši seji “online streaminga”.

Najprej smo zagnali aplikacijo OBS in v njej izbrali znak + za dodajanja medija na “overlay”.

Sledi  “Insert media”, ki smo ga poimenovali. Pomembno je, da je označen kot “Make source visible”.

Sledi del, v katerem bomo vašo IP kamero, oziroma RTSP stream vaše kamere, vpeli v aplikacijo. Po tem, ko se s prvimi koraki zaključili,  se vam bo pojavilo okno za dodajanje medijske vsebine. Na tem oknu odznačite vse kljukice, ki so že označene.

Na tej točki v polje input vnesemo zgornje parametre.
rtsp://admin:test1234@192.168.1.210:554/Streaming/Channels/102 (opozorilo: RTSP zapis preverite na uradni strani proizvajalca vaše kamere!!!)

Chanel 102 smo izbrali, ker je to sub stream in deluje pri nižji resoluciji ter nam pomaga zmanjšati zamik slike. Na žalost je kamera osnovni model, in ne podpira nobenega pospeševanja. Če ste podatke pravilno vnesli, se vam bo na zaslonu pojavila slika vaše kamere. 

Tako bi moral izgledati vaš "overlay z delujočo kamero".

Vedno nas lahko spremljate v živo prek online gledalne platforme Mixer pod povezavo mixer.com/Camael1337 in  mixer.com/razergamer165. V teh časih pa bi vas prosili, da nam odsluženo računalniško opremo, ki je ne potrebujete več, podarite. Mi jo bomo počistili in pripravili, ter jo donirali tistim, ki jo potrebujejo. Veseli bomo tako opremskih, kot tudi finančnih donacij. Otrokom in tistim, ki si opreme ne morejo privošiti, želimo omogočiti osnovna sredstva za opravljanje šolskega ali drugega dela. V času, ko ostajamo doma, je dostop do sposobne programske opreme še toliko bolj pomemben.  

Vedno se lahko obrnete na našega predsednika Urbana ali pa na našega tajnika Žiga.

Rešitev spisal: Hardware Samurai
Uredil: Razergamer165

Scroll to Top