Objavljen: 23. 01. 2019

V tej rešitvi vam bom predstavil enostaven način, s katerim lahko svojo GoPro kamero ali DSLR fotoaparat uporabljate kot kamero za streaming ali za snemanje z uporabo OBS programske opreme. Seveda pa je mogoče enako opremo uporabiti tudi za snemanje iger na katerikoli konzoli ali vašem računalniku.

Za izvedbo tega potrebujete računalnik, ki ima USB tip-C ali tip-A priključek (USB standard 3.1 gen1), ter ima Windows 7 ali Mac OS X 10.13 ali novejše (z UVC podporo). Poleg računalnika potrebujete še HDMI video grabber Aten UC3020, HDMI kabel (v našem primeru sem uporabil Delock HDMI kabel dolžine 0,5m), ter HDMI adapter iz HDMI na HDMI-C za uporabo z Nikon D7500 ali HDMI na HDMI-D za uporabo z GoPro kamero (uporabil sem Delock adapter, ki istočasno ponuja oba priključka – tako HDMI-C kot HDMI-D).

Kot lahko vidite sem za prikaz rešitve uporabil zgoraj naštete izdelke, torej Aten UC3020 HDMI video grabber, Delock HDMI kabel, Delock adapter, ter nato še Nikon D7500 in GoPro Hero 5 black (kar razširi možnosti izbire s čim želimo delati), vse pa sem priklopil na MacBook Pro 15”.

Najprej v HDMI grabber priključite HDMI kabel (lahko uporabite tudi daljši kabel, vendar je za naše potrebe 0,5m povsem dovolj), nato pa če potrebujete še adapter, le-tega priključite na drugi konec HDMI kabla.

Ko HDMI video grabber priključimo na računalnik in zaženemo OBS programsko opremo, je potrebno nastaviti željeno napravo za zajemanje slike. Kot source dodamo Video Capture Device, nato pa v Properties izberemo HDMI to U3 capture (v mojem primeru je poleg še #2, saj si je od prejšnje uporabe računalnik na drugem priključku zapomnil video grabber).

Ko je to nastavljeno, je čas da se odločimo katero napravo želimo uporabljati za snemanje. Če želimo uporabljati GoPro kamero potem jo priključimo na HDMI-D vmesnik na adapterju.

Nato se nam v OBS prikaže pozdravni GoPro zaslon, in nato meni z posnetki na samemu GoPro. Če se želimo pomikati skozi meni pritiskamo MODE gumb ob strani, ko pa želimo izbrati željeno dejanje pritisnemo gumb za snemanje na GoPro kameri. Če želimo imeti pogled v živo je potrebno izbrati ikono s kamero.

Nato se nam na zaslonu pojavi slika v živo, katero zajemamo skozi GoPro kamero.

V primeru, da želimo uporabiti DSLR fotoaparat (v mojem primeru je to D7500), pa ga priključimo na HDMI-C vmesnik adapterja.

Nato je potrebno fotoaparat še preklopiti v Live view, da začne sliko prikazovati tudi v OBS programu, kar omogoči zajemanje slike.

Za streaming je potrebno v OBS še nastaviti platformo na katero želite oddajati, ter če imate mikrofon ga je potrebno dodati med naprave, iz katerih OBS zajema zvok.

Seveda je za zajem slike s konzol ali računalnika enak postopek nastavljana, edini pogoj, ki se pri tem pojavi je ta, da je video signal, ki ga želimo zajemati nezaščiten (torej je brez HDCP).

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: Razergamer165

Scroll to Top