Objavljen: 20. 08. 2018
Prvi snemalni studio

V tej rešitvi sem se odločil pokazati, kako se lahko hitro izdela poceni snemalni studio, saj je sama oprema ponavadi draga, prav tako pa zahteva veliko prostora, ki pa ga morda vsak nima. Zato sem razmislili, kako ustvariti okolje za snemalni studio tako, da se porabi čim manj prostora, ter da je še vedno ugoden.

Ker je za snemalni studio potreben prostor v katerem ne odmeva, ali pa je odmevov čim manj, je potrebno tak prostor tudi ustvariti. Ena možnost je, da se k stenam primakne blazine ali blazinam podobne predmete. Druga možnost pa je uporaba spodnje strani starih in odvečnih škatel za jajca, namesto precej dražje akustične pene za zmanjševanje odmevanja.

Nato pa potrebujemo še mikrofon s katerim bomo snemali vokale. Za mikrofon smo izbrali USB mikrofon znamke Delock, ki za svojo relativno majhno velikost več kot solidno opravi svoje delo pri snemanju. Ker mikrofon za delovanje ne potrebuje gonilnikov, ga je potrebno le vklopiti v vaš računalnik in že je pripravljen za snemanje. 

Za snemanje brez kakršnekoli namenske aplikacije, kot je Adobe Audition ali Adobe Premiere Pro (če želite snemati glas čez video posnetke, ter to še urejati), lahko uporabite aplikacijo Diktafon, ki je že prednameščena ali pa si jo lahko namestite preko Microsoft Store. Seveda pa vam sama aplikacija ne ponuja možnosti urejanja glasovnega posnetka. Za to bi potrebovali temu namensko aplikacijo.

Seveda pa, če želite imeti že v osnovi več samodejnega izničevanja ambientnega zvoka, vendar pa še vedno želite, da vam sam mikrofon ne zasede veliko prostora, lahko uporabite mikrofon na slušalkah.

Slušalke, ki jih uporabljam za snemanje glasovnih posnetkov, so Arctis 7 znamke SteelSeries, vendar pa so za prvi snemalni studio predvsem cenovno neugodne, saj stanejo 179,99€.

Kot primerjavo med čistim zvokom, zajetim z Delock mikrofonom, tem enakim zvokom delno urejenim z uporabo programa Adobe Audition, ter čistim zvokom  zajetim z uporabo mikrofona slušalk Arctis 7, se nahajajo v sami rešitvi zvočni posnetki, ki vam omogočijo, da sami presodite o kvaliteti posamezne možnosti.

Čisti zvok zajet z Delock mikrofonom(Pred poslušanjem znižajte glasnost):

Delno urejen zvok: 

Čisti zvok zajet z mikrofonom slušalk Arctis 7:

Še enkat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za USB mikrofon Delock s katerim sem lahko podukumentiral rešitev. V rešitvi uporabljen mikrofon je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravil in izvedel: RazerGamer165

Scroll to Top