Objavljen: 12. 04. 2021

Pozdravljeni!
Dlje časa že razmišljam, da bi zase in za otroke poiskal nekakšno prenosno rešitev tako zabavne, kot tudi delavne prenosne elektronike . Zato sem se odločil, da bom naročil prenosni monitor. Za nakup naprave, ki na domačem trgu ni cenovno ugodna, sem se odločil preko Aliexpresa. Odločil sem se za nakup naprave iz srednjega cenovnega razreda. Strošek monitrja je bil, skupaj s carino, okoli 121 evrov. Izbral sem monitor z dvema HDMI vhodoma, vgrajenim zvočnim sistemom, nosilcem velikosti 12″ in z ločljivostjo 1080p (FullHD) ter 60Hz osveževanje. 

*V času pisanja monitor ni bil več na voljo

Tokrat sem, za spremembo, naprej prebral navodila za uporabo. Navadno se, kot vsi pripadniki IT sektorja, držim filozofije, po kateri najprej preizkusim, nato šele preberem.  No, da olajšam zadevo, ni nobenih skritih zank za uporabo monitorja. Njaprej sem prenosni monitor priklopil s pomočjo priloženega adapterja, nato pa začel s preizkusom. Monitor sem priključil preko USB priključka na svoj glavni gaming / editing PC. Monitor se je prižgal in prikazal sliko brez težav. S pomočjo nastavitev v namizju sem z lahkoto pridobil poleg 32″ monitorja še 12″.

Prednost manjšega zaslona je prevsem v sprotnem gledanju video vsebin, saj ga uporabnik lahko namesti pod večji zaslon. Naprava je koristna tudi za streaming, saj uporabnik lahko spremlja komentarje publike brez izgube zbranosti in pogleda na igro. 

S pomočjo podjetja  Tech Trade d.o.o. Trzin (ogled celotne ponudbe podjetja na tej povezavi) sem si priskrbel še malo močnejši powerbank z namenom poskusa napajanja monitorja. Za test sem vzel Baseus powerbank PPIMDA-B0A in rezultat je bil čudovit. Zaslon je deloval brez težav. 

Obremenitveni test uporabe powerbanka se je izkazal za zelo učinkovitega. Baterije je namreč, po šestih urah uporabe, ostalo še 44 procentov. Zmogljivost naprave me je pozitivno presenetila, in da nam ga je podjetje Tech Trade podarilo (celotna ponudba Baseus powerbankov dosegljiva na tej povezavi). 
Nato sem poskusil s priklopom mini PC naprave z možnostjo napajanja preko USB priključka in dobili smo prenosno TV / zabavo za otroke. Lahko si predstavljate, da bodo dolga potovanja z avtomobilom zdaj veliko bolj mirna. Naprava je koristna tudi za tiste, ki veliko na poti, pa ne želite zamuditi novic ali tekme.  Za vse to potrebujete še LTE USB modem in ste na konju. Ker pa sem, na žalost, bil malo bolj skromen, sem izbral powerbank z dvema izhodoma, tako da sem moral za pridobitev internetne povezave uporabiti svoj telefon kot dostopno točko. 
Možnosti uporabe prenosnega zaslona in powerbanka so velike. Zaslon bi lahko uporabili kot zunanji zaslon za fotoaparat ali kamero, oziroma za vse, kar ima možnost video izhoda. Z močnimi powerbanki nismo več časovno omejeni, saj so določeni powerbanki dovolj zmogljivi, da lahko napajajo tudi prenosne računalnike (za ogled primernega Baseus powerbanka sledite tej povezavi).
Tretji preizkus, ki sem ga izvedel, pa je bil  odgovor na vprašanje, ali je za prenosni monitor dovolj tudi napajanje preko prenosnika. Odgovor je bil seveda da. Možnosti uporabe in optimizacije svojega domačega delavnega okolja so velike. V toplih pomladanskih dnevih si domačo pisarno lahko ustvarimo kar zunaj na balkonu, na soncu in zvežem zraku. Ali pa mogoče delate v prodaji in ste naveličani nerodnega obračanja prenosnega računalnika v vse smeri, enostavno postavite svoj prenosni monitor in ga usmerite k sogovorniku. Zaslon je v velikosti tablice in ga brez  težav pospravite v torbo s prenosnikom.  

Za konec pa sem poskusil z monitorjem vred priključiti še”docking station” za Nintendo Switch, ampak za ta projekt sem izbral premalo kočan powerbank. Poganjanje monitorja, kot že omenjeno zgoraj, ni predstavljalo problema, ampak polnjenje in prenašanje slike preko docka pa ni bilo mogoče (premalo moči za prenos slike). Morda bom vajo ponovil s pomočjo najmočnejšega Baseus powerbanka (skupna obremenitev do 65W). 
 
Članek napisal Hardware-samurai
Uredila: Loredana Hana Vegelj

Scroll to Top