Objavljen: 03. 09. 2018

Tokrat pa ena rešitev, ki niti ni tako zahtevna, kot je praktična in splošno uporabna (doma, v službi, zabavi, prireditvah….). Seveda tisti, ki ste v bolj monterskih in tehničnih strokah verjetno to že poznate, za vse ostale pa bomo to bolj podrobno predstavili in prikazali. Za to rešitev niti ne potrebujemo veliko stvari, potrebujemo vir s HDMI izhodom (računalnik, notesnik, Android box, multimedijski predvajalnik, tablica…), 2x HDMI kabel (0,5m -2m) 2x UTP kabel (enake dolžine, da ne prihaja do zakasnitve posredovanih informacij med napravama, dolžine 40-60 m) ciljno napravo s HDMI vhodom ( televizija, projektor, video zid, digitalni reklamni panoji….) in pa napravo, ki omogoča prenos slike preko UTP kablov na tako dolgo razdaljo (Aten HDMI line extender).

Za testno demonstracijo smo vzeli le 15m UTP kabla, da prikažemo način delovanja naprave. Naša izvorna naprava je bil notesnik in ciljna naprava pa 55″ televizor.

1. Splanirati moramo prvo kje bo naša izvorna HDMI naprava( notesnik) in kam želimo pripeljati HDMI signal do ciljne naprave (TV)

2. K izvorni napravi postavimo oddajnik za HDMI signal, pri ciljni napravi pa sprejemnik, nato pa nanju s HDMI kabli priključimo naši napravi

3. Oddajnik in sprejemnik povežemo z dvema UTP kabloma (TDMS priključek enega s TDMS priključkom drugega in ravno tako DDC priključek enega z DDC priključkom durgega – TDMS in DDC sta protokola za prenos slike in sinhronizacijo med izvorno in ciljno napravo)

4. HDMI oddajnik in sprejemnik priklopimo na električno napajanje

5. Na ciljni napravi, je potrebno počakati 5 sekund, da vidimo ali slika je. Brez skrbi, če slike ni, imate na sprejemniku še frekvenčni urejevalnik, ki ima 7 stopenj (0-6). Vsaka stopnja spremeni frekvenčni pas signala. Ob vsakem premiku frekvenčnega urejevalca je potrebno počakati od 5 -15 sekund, da vidimo, če se slika prikaže.

 

Tako to lahko uporabljate doma za predvajanje vsebine ( vaš glavni računalnik je v kleti, televizija pa je v drugem nadstropju) v službi za npr.: predstavitev projekta iz vašega računalnika v sejni sobi na projektorju. V diskoteki za predvajanje raznih svetlobnih efektov, prikazovanje reklam iz kontrolne sobe ali pa prikaz video nadzorne slike iz snemalnika, ki je na varnem in skritem mestu ter še mnogo več.

Še enkrat bi se iskreno radi zahvalili podjetju Tech Trade d.o.o. Trzin za vse artikle s katerimi smo lahko podokumentirali rešitev. V rešitvi uporabljene artikle je možno kupiti na naslovu: www.techtrade.si

Rešitev pripravili in izvedli: člani D.T.R

Scroll to Top