Objavljen: 04. 11. 2020

Pozdravljeni!
Epidemija novega koronavirusa je korenito spremenila naša življenja. Največji spremembi sta  nedvomno bili delo in šolanje od doma. Veliko nas je bilo zato primoranih k nakupu spletnih kamer. Hitro pa se je pojavil problem – spletne kamere so predrage, težko pa je tudi dobiti že eno, kaj šele, da jih potrebujete za potrebe več družinskih članov.  Danes vam bom pokazal enega izmed načinov, kako lahko, iz že obstoječih naprav, ustvarite spletno kamero kar sami. Potrebovali boste USB HDMI Video Capture Card ( v večini cenovno ugodno, za svojega sem odštel okoli 11€) in snemalno napravo s HDMI, mini HDMI ali mikro HDMI izhodom. V to kategorijo spada GoPRO kamera (ali kateri koli Action Cam), digitalni fotoaparati, digitalne kamere in po želji tudi digitalni teleskop – nič narobe, če bi nekomu raje kazali zvezde kot sebe. Tudi jaz sem sramežljiv, nič narobe s tem. Malo za šalo.

Action Cam, Digitalni fotoaparat, Digitalna kamera
HDMI, mini HDMI, mikro HDMI na HDMI kabel
HDMI USB Video Capture Card

Povezava in sestava ni nobena umetnost. Pravilen HDMI kabel vstavite v napravo (GoPRO, fotoaparat….) in drugi konec vstavite v USB Capture Card. Nato USB del Capture Carda vstavite v vaš računalnik. Prižgete vašo napravo in, hokus pokus, imate svojo kamero. Seveda moramo najprej preveriti, če deluje. Najhitrejši test je, da odprete aplikacijo kamera v vaših Oknih (Windows, da ne bo pomote) in preverite, ali se pojavi slika. Če se, potem ste problem rešili takoj. Če se slika ne pojavi, pa brez strahu. V vaši digitalni napravi za zajemanje slike morate samo izbrati pravilen način, ki omogoča direkten prenos na HDMI izhod.

HUD Medved!!!
Skype test in še en HUD Medo

Verjetno ste iz priloženega slikovnega gradiva opazili, da Capture Card ne zajema zgolj slike, ampak celoten HDMI signal. V mojem primeru kamera, poleg slike, pošilja še svoj meni  in ostale informacije, kot so način, v katerem jo imam, koliko prostora imam, in pa najpomembnejše – datum, ki ni pravilen. Poleg tega lahko uporabite skoraj vsako digitalno zajemalno napravo, kar vam omogoča večje ločljivosti slike za manj denarja (če veste kje kupovati). Kljub temu se lahko pojavi težava z napajanjem. Večina naprav uporablja baterijo, kar pomeni, da je čas predvajanja ali oddajanja svoje lepe podobe, omejen. To pomeni, da boste po vsakem končanem oddajanju napravo polnili, ali pa poskrbeli za konstantno napajanje naprave med uporabo. To pomeni, da v principu izgubimo še en USB priključek na računalniku, ali pa 220V vtičnico. Po lastnih izkušnjah opažam, da se te metode oddajanja vedno bolj poslužujejo streamerji, ki navadno niso omejeni le na eno napravo. Kot sem že povedal v zgornji šali, s pomočjo te rešitve lahko oddajate tudi zvezde.

Rešitev napisal Harware-Samurai.
Uredil: Razergamer165

Scroll to Top