Objavljen: 23. 11. 2020

Pozdravljeni!
Kot predsednik društva DTR lahko s ponosom povem, da kot zelo majhno društvo, pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni.  Vesel sem bil, ko nas je kontaktirala ga. Mojca Arh, ki se ukvarja s projektom PREHOD MLADIH NA TRG DELA in nam zaupala nalogo. Ta donacija je gotovo ena izmed najlepših, ter takšna, ki mi bo ostala v spominu. Zvestim bralcem polagam na srce, da nekaj minut svojega časa namenite branju o projektu. Ob branju hitro postane jasno, da je to naporno delo, ki potrebuje ogromno sočutja ter včasih tudi potrpljenja. Projekt PREHOD MLADIH NA TRG DELA se ukvarja z razbijanjem stigme ter opozarja, da si vsi zaslužimo samostojnost in enakopravnost. Projekt je namenjen nudenju strokovne pomoči mladim s posebnimi potrebami in lažjem prehodu na nadaljnjo stopnjo šolanja oziroma na trg dela. Ta donacija je nekaj posebnega. Sprva sem bil malce zadržan in prestrašen, ko sem izvedel, da bom računalnik predajal gluhi mladenki. Skrbelo me je, kako se bom sporazumel, poznam namreč samo pet znakovnih simbolov: dober dan, prosim, hvala, nasvidenje, in pa rad te imam.  Gospa Arh nam je podala vse kontaktne podatke in tako se je naša misija, če lahko tako rečem, začela.

V naši majhni delavnici smo poiskali in sestavili nekaj, kar bo tej mladenki koristilo ter služilo še kar nekaj časa. Ob razmišljanju, kaj oseba s posebnimi potrebami potrebuje smo ugotovili, da bo naša naloga precej zahtevna. Ker se v vsakdanjem življenju zanašamo na vse naše čute. Kako nekomu s posebnimi potrebami omogočiti uporabniško izkušnjo, pri kateri ne bo prikrajšana za nič? Prišli smo do ideje, da najdemo največji monitor, ki ga imamo v delavnici. Po naši, ne tako strokovni, a vendar dobronamerni analizi, smo sklenili, da mladenka potrebuje oči ne samo za vid, ampak tudi za “sluh”. 

Najprej smo v delavnici morali narediti prostor za delo. Proces se je začel s pospravljanjem, čiščenjem in organiziranjem delavnega pulta. Ko smo pripravili pult in priklopili vse, kar je potrebno za delo, pa smo se lotili dela. Iz kupa smo vzeli računalnik, ga odprli, preverili stanje komponent, zamenjali termično pasto na procesorju, dogradili še ram, in za hitrejše delovanje vgradili še SSD disk.

Po izvedbi vseh postopkov in instaliranju programov, smo računalnik pustili na testu čez noč, z namenom izločanja morebitnih napak. Naslednji dan, po službi, pa se je misija pričela. 

Naša mala delavnica
Pa gremo na pot

Na žalost sem se zaradi slabe epidemološke situacije na pot odpravil sam, ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov. Neizmerno bi me osrečila prisotnost drugih članov, saj so ravno tako aktivno sodelovali in pomagali pri projektu, a ker živimo v različnih občinah, in ker upoštevamo varnostne ukrepe, smo večino stvari urejali preko pošte in interneta. Kljub temu pa si tudi ostali člani za svoj trud zaslužijo pohvalo. 

Pot me je peljala v Ljubljano, kjer sem spoznal mlado in zelo prikupno gluho dekle po imenu Tina.

Rad bi, da spoznate Tino ter njeno situacijo. Kot sem že povedal, Tina je gluha. Zaradi tega  ji šola na daljavo povzroča težave. Tina namreč za sporazumevanje potrebuje obe roki, hkrati pa tudi veliko sliko z govorečo osebo saj, poleg znakovnih simbolov, Tina bere iz ustnic. To pa je izredno oteženo na majhnem ekranu. Če ste mislili, da imajo naši otroci težave pri šoli na daljavo, sem na lastne oči videl, da so nekje borbe še veliko težje. In pohvala mladini, ki mora takšne ovire premagovati dnevno.
No, da nadaljujemo našo pot. Pripeljal sem se na lokacijo, kjer sem spoznal Tino. Tina bi nekoč rada postala slaščičarka. Pokazala mi je pot do njene sobe, kjer bomo postavili računalnik. Tu pa sem  naletel na prvi izziv, saj v znakovnem jeziku trenutno znam povedati samo dober dan. Na pomoč nama je priskočila Tinina sestra, ki je prevzela vlogo tolmača. Zaradi maske mi Tina namreč ni mogla brati iz ustnic.
Nošenje mask je osebam, ki se, tako kot Tina, zanašajo na drugačna sporazumevala sredstva, še dodatno otežilo vsakodnevno komunikacijo, ki jo ostali jemljemo kot samoumevno. Ker pa ukrepi niso narejeni z misljo na vse, bi rad še enkrat poudaril, kako pogumni so mladi, kot je Tina. Hkrati bi vas rad spodbudil k strpnosti ter sočutju. Epidemija novega koronavirusa je korenito spremenila življenje vsakega, vendar vam kljub temu želim, da k vsaki situaciji pristopate z mislijo, da je nekomu še težje, kot je vam. Ko sem s projektom zaključili, priklopil računalnik ter poskrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, sem še nekaj časa s preživel s Tino in njeno družino. Vsi so se nam toplo zahvalili, največje darilo pa smo v resnici prejeli mi – v obliki Tininega iskrenega nasmeha. Domov sem odšel napolnjen s ponosom. 

Tina

Ko pa sem se že mislil odpraviti proti domu, pa sem od Tine v zahvalo dobil eno najboljših tortic, ki sem jih kadarkoli jedel. Draga Tina,naše društvo verjame vate in ti želi vse najboljše na tvoji življenski poti. Bodi dobro in bodi srečna. Ostani nasmejana in pozitivnu, marsikomu si vzor. Zaradi tvoje zgodbe in čutovite izkušnje, bo to ena izmed najlepših donacij in mi bo ostala v spominu. 

Hvala gospe Arh in projektu PREHOD MLADIH za zaupanje. Upam, da se bo naša skupna pot nadaljevala. 

Za uspešno izpeljavo projekta pa nismo zasluženi zgolj mi, temveč tudi posamezniki in podjetja, ki so nam to omogočila.
 Najprej bi se rad zahvalil mojim članom, tajniku Žigu, ki me vedno preganja in me spodbuja, da lahko naredimo še več, Marku, ki zaradi dela, ki ga opravlja, lahko priskrbi kontakte od ljudi, katerim lahko pomagamo, Matjažu, ki poleg službe in drugih obveznosti vedno najde čas za pregledovanje in popravlanje elektronike, in pa Klemnu, ki mi pomaga tako s težkim delom, kot tudi z veliko dobre volje.

Nato bi se zahvalil vodstvu podjetja TECH TRADE D.O.O. Trzin, ki nam od samega začetka pomaga z našimi projekti – z darovanjem blaga in opreme, tudi te, ki smo jo uporabili za Tinino donacijo. 

Podjetju VETO VELETRGOVINA D.O.O., ki nam je podarila večji odstotek opreme, s katero lahko pomagamo drugim. Močno so pripomogli k našemu poslanstvu, za kar bi se jim še enkrat radi zahvalili. 

DMT SERVIS, ki je nesebično priskočil na  pomoč pri servisih in dobavi SSD diskov, za katere ne dvomimo, da je večinski delež stroška pokril sam. 

VLM TECH, z doniranjem računalniške opreme in pomoč pri širjenju glasu o našem društvu.

Organizatorki Tjaši z objavami o našem društvu in deljenju naših vsebin.

Prijatelju Bojanu, ki je z veliko truda raznosil več sto letakov po svoji občini.

Seveda pa tudi vsem prijateljem in družinam, ki verjamejo v nas.

 

Predsednik DRUŠTVA DTR

Urban Svoljšak in VSI OSTALI ČLANI se vam še enkrat zahvaljujemo.

 

Scroll to Top