Objavljen: 18. 10. 2018

Huawei je včeraj popoldne v Londonu gostil dogodek, ki so ga izkoristili za prikaz novih pametnih telefonov Huawei Mate 20 serije. Na voljo bojo številne velikosti in dizajni, ki bodo zanimivi za številne niše na trgu. Vendar pa bodo številne lastnosti enake skozi celotno serijo, recimo Huawei Kirin 980 SoC, tri kamere na zadnji strani, vsaka opremljena z Leica lečo, razporejene v Matrix Camera System, FullView zaslon (seveda z zarezo na vrhu), baterija z veliko kapaciteto, hitro in brezžično polnjenje ter EMUI 9 OS na osnovi Android P sistema.

Po besedah CEO podjetja Richarda Yu, naj bi bil Huawei Mate 20 zasnovan tako, da naj bi postal najboljši ”spremljevalec” kupca, katerega naj bi spremljal povsod, ter poskrbel da bo uporabnik lahko užival v telefonu z višjo inteligenco in neprimerljivo življenjsko dobo baterije in zmogljivo kamero. Huawei verjame da bo nova Mate 20 serija postavila nov mejnik po katerem se bodo primerjali vsi pametni telefoni v letu 2018.

Preden se posvetimo ključnim funkcijam teh naprav višjega cenovnega razreda (lahko bi rekli premijskega), se osredotočimo na osnovne konfiguracije, ceno le-teh in pa kdaj bodo na voljo:

  • Huawei Mate 20 z LCD zaslonom s 6,53” diagonalo (4GB RAM + 128GB spomina), naj bi imel MSRP 799€, medtem ko naj bi imel model s 6GB RAM MSRP 849€, na voljo pa je že od 16. oktobra.
  • Huawei Mate 20 Pro z OLED zaslonom s 6,39” diagonalo (6GB RAM + 128GB spomina), naj bi imel MSRP 1049€, na voljo pa je prav tako že od 16. oktobra.
  • Huawei Mate 20 X z OLED zaslonom s 7,2” diagonalo (6GB RAM + 128GB spomina), naj bi imel MSRP 899€, na voljo pa naj bi bil od 26. oktobra.
  • Porsche Design Huawei Mate 20 RS z OLED zaslonom s 6,39” diagonalo (8GB RAM + 256GB spomina), naj bi imel MSRP 1695€, model z 512GB spomina pa naj bi imel MSRP 2095€, na voljo pa naj bi bila od 16. novembra.

Kot že omenjeno na začetku članka bod celotna linija zasnovana na zmožnostih Huawei Kirin 980 SoC. Ta 7nm procesor ima 6,9 miliard tranzistorjev in se ponaša z Arm Cortex A-76 jedri, Mali-G76 GPU-jem ter dual-NPU (AI čip za nevrološko učenje). Te komponente čipa poskrbijo za 58% večjo učinkovitost CPU, 178% večjo učinkovitost GPU in pa 182% večjo učinkovitost NPU. CPU predel je sestavljen iz treh predelov – dveh ”super” veliki jeder, dveh velikih jeder in pa štirih manjših jeder. Poleg tega pa čip podpira 4.5G LTE Cat. 21 standard, kar omogoči potrošnikom hitrosti prenašanja do 1,4Gbps (kjer infrastruktura to omogoča).

Z bolj učinkovitim čipom, naj bi bila po besedah podjetja življenjska doba baterije ”revolucionarna”. Če preidemo k številkam, naj bi imel Huawei Mate 20 Pro v ohišju baterijo visoke gostote z 4200mAh kapaciteto, ter naj bi podpiral 40W Huawei SuperCharge, ki naj bi baterijo do 70% napolnil v le 30 minutah. Huawei Mate X pa naj bi imel 5000mAh veliko baterijo, ter naj bi uporabljal sistem hlajenja osnovan na grafeskem filmu in tehnologiji parne komore, zaradi česar Huawei verjame, da je telefon lahko tudi odlična naprava za igranje igric.

Ker so velikokrat kamere pomembne pri visoko cenovnemu rangu telefonov, ima celotna Mate 20 serija (vsaj na papirju) zelo privlačen prizvok, ko beseda nanese na kamere. Sistem kamer temelji na treh z Leica lečo opremljenih enotah, specifikacije tega sistema pa so sledeče (za Pro, X in Porsche model):

  • 40MP (širokokotni objektiv, zaslonka f/1.8)
  • 20MP (ultrq širokokotni objektiv, zaslonka f/2.2)
  • 8MP (zoom objektiv, zaslonka f/2.4)
  • Podpora samodejnemu ostrenju (lasersko ostrenje, fazno ostrenje, kontrastno ostrenje)
  • Podpora AIS (Huawei AI stabilizacija slike)

Medtem pa ima ”osnovni” model Mate 20 na hrbtni strani sistem treh kamer z nižjimi specifikacijami (vendar še vedno Leica leče): 12MP (širokokotni objektiv, zaslonka f/1.8) + 16MP (ultra širokokotni objektiv, zaslonka f/2.2) + 8MP (zoom objektiv, zaslonka f/2.4) s podporo samodejnemu ostrenju in AIS.

Sprednja ”selfie” kamera pa ima 24MP z zaslonko f/2.0 in podpira 3D globinsko zaznavanje (Pro in Porsche modeli imajo tudi face unlock)

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top