Objavljen: 24. 10. 2018

Na zasebnem dogodku s poslovnimi partnerji v Shenzhen Marriott hotelu na Kitajskem je Samsung razkril novo tehnologijo zaslonov za pametne telefone, ki bi naposled omogočila naprave brez robov in raznovrstnih zarez brez izgube funkcionalnosti. Twitter uporabnik Ice Universe je javnosti razkril informacije in slike s predstavitve, ki naj bi potekala prejšnji torek. Če povzamemo naj bi telefone brez robov omogočile štiri tehnologije: FoD, HoD, SoD in UPS. Same tehnologije bomo pojasnili kasneje v članku.

FoD, HoD, SoD in UPS tehnologije so lahko uporabljene za odstranitev ”dodatne opreme” s sprednje strani pametnih telefonov/tablic, kot so čitalec prstnih odtisov, zvočniki, kamere in številne druge. FoD je kratica za ”Fingerprint on Diplay”, kar že samo po sebi pojasni njegovo funkcijo. Vendar pa bo Samsung uporabljal ultrasonične pulze za branje prstnega odtisa, in glede na prebrano ne bo potrebno prsta položiti na točno določeno mesto da bo ta tehnologija delovala.

HoD je kratica za ”Haptics on Display”, tehnologija pa naj bi uporabniku dala občutek fizičnega pritiska na gumb na zaslonu, funkcija ki je ogromna nadgradnja trenutnega vibriranja ob pritisku.

SoD je kratica za ”Sound on Display”, tehnologija pa bi uporabljala zaslon kot velik zvočnik.

UPS, kratica za ”Under Panel Sensors” pa je visoko fleksibilna tehnologija, ki omogoča namestitev kamere in podobnih naprav pod sam zaslon. S tako tehnologijo ni potrebe po rešitvah z ”izvlečnimi” sprednjimi kamerami ali pa uporabo zarez za namestitev kamer in senzorjev. Poleg tega pa bi ta tehnologija dodala še dodaten nivo vodoodporne zaščite, ter telefonu dodala še nekaj dodatne strukturne trdnosti.

Samsung Galaxy S10 koncept - Lets Go Digital

Čeprav je vsa ta tehnologija slišati zanimiva pa se je potrebno vprašati ali so robovi res taka slaba stvar, da se je poskušamo rešiti na vsak način? Meni osebno bi bilo bolj zanimivo videti ali so Samsung in njegovi tekmeci sposobni narediti cenovno ugodne telefone, kateri bi bili manjših dimenzij in imeli robove, vendar bi bili udobnejši za uporabo.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top