Objavljen: 27. 10. 2018

Photokina je največji sejem fotografskse opreme na svetu. Odvijal se je v Kölnu med 26. in 29. septembrom. Tam so se zbrali največji proizvajalci fotoaparatov in fotografske opreme, ki so svoje novosti razkazovali novinarjem, kupcem in splošni publiki. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najvidnejših novosti.

Nikon Z6
Nikon Z6 je manj zmogljiv brat Nikona Z7; razlikujeta se namreč le po številu megapikslov, saj jih ima Z6 »le« 24.5 in ceni. Cena za Z6 bo 2 399€ in bo v prve trgovine prišel proti koncu novembra. Velikost ohišja in funkcionalnosti programske opreme so povsem enaki.

Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2
Tamronov nov objektiv iz serije G2 ponovno vzbuja zanimanje in obljublja veliko glede na njegove predhodnike. Čeprav ne spada med njamnajše objektive, Tamron vključuje veliko nove tehnologije na področju optike in premazov. Vse to bo na voljo za 1 449€, kar je ceneje od Canonovih in Nikonovih objektivov.

Leica S3
Leica S3 je nov fotoaparat srednjega formata. Ponaša se s senzorjem ločljivosti 64 megapikslov, možnostjo snemanja 4K videa in seveda visoko ceno. Ima velik in kvaliteten optični okular, vse pa je zapakiravno v ergonomsko šasijo. Vprašanje pa je, če je ločljivost 64 MP dovolj za senzor srednjega formata. Na žalost zaslon ne podpira nikakaršnega premikanja ali vrtenja, gumbi pa so neintiutivno postavljeni in neoznačeni. Cena še ni potrjena, se bo pa gibala okoli 20 000€.

Zenit M
Sodelovanje Leice in ruskega Zenita je obrodilo brezrcalni fotoaparat polnega formata Zenit M. Napravo načrtovali ruski inžinirji Zenita, izdelovali pa jo bodo v Leicini tovarni v Nemčiji. Podobnost Zenita z Leicinim M modelom ne preseneča; ima senzor ločljivosti 24 megapikslov, je kvalitetno izdelan in imata enak bajonet. Izdelanih bo 500 primerkov, vsak pa je cenjen na 5 500€, vključen pa je tudi objektiv Zenitar 35mm f/1.0.

Fujifilm GFX 50R
GFX 50R obljublja enako raven kvalitete slik, tako kot GFX 50S, vendar v manjšem in tanjšem ohišju. To se pozna tudi na teži, celoten design pa je zelo prerost. Ker gre za fotoaparat srednjega formata, je še vedno veliko večji od fotoaparatov polnega formata. Za avtomatsko ostrenje uporablja razlike kontrastov, ki je počasno. Velika prednost GFX 50R je tudi cena: 4 499€ za ohišje in okrog 5 060€ za komplet z objektivom 63mm f/2.8, vendar pa se je potrebno zavedati, da so velik strošek tudi objektivi za srednji format, ki so dražji od tistih, za poln format.

Canon PowerShot SX70 HS
Čeprav je pri Canonu bilo veliko govora o brezzrcalnih fotoapartih polnega formata, pa ne pomeni, da je bilo to edina zanimiva tema. PowerShot SX70 HS je namenjen navdušencem, ki si želijo nekaj kompaktnejšega. Fotoaparat ima senzor ločljivosti 20.4 megapikslov, čipovje DIGIC 8 in omogoča snemanje videev v ločljivosti 4K. Njegova »največja« lastnost pa je optična povečava: omogoča jo do 65x. PowerShot SX70 je cenjen na 550€.

Phase One XF IQ4 150MP
Phase One XF IQ4 150MP je prav zagotovo posebnež med fotoaparati srednjega formata. To poudarijo tudi pri Phase One, saj so že v ime dodali eno izmed lastnosti naprave: ima senzor z ločljivostjo 150 megapikslov. Ohišje je eno izmed večjih na Photokini in kliče po uporabi stojala. Fotoaparat je namenjen profesionalni uporabi in podjetje Phase One je že uveljavljeno v svetu fotografije kot zlati standard. Seveda pa je vse to razvidno tudi iz cene: ob koncu oktobra oziroma na začetku novembra ga bo mogoče naročiti za okrog 50 000€.

Laowa 24mm f/14 2x Macro
Objektiv Laowa 24mm f/14 2x Macro je namenjen vsem, ki želijo svojo makro fotografijo dvigniti na povsem novo raven. To je eden izmed objketivov, ki nikoli ne bo del opreme večine fotografov, vendar pa vedno pritegne dovolj pozornosti skupnosti, da je med njimi tudi nekaj kupcev. To dokazuje podjetje Venus Optics, ki dizajnira te objektive. Objektiv ima pri prvem elementu tudi LED osvetljitev in je v celoti vododporen. Največja slabost pa je predvsem dolžina in pa visoka »blenda« f/14. Objektiv je namenjen bajonetom Canon EF, Nikon F, Pentax K in Sony FE. Pričakovana cena je 1799€.

Sestavila in napisala: skathi

Scroll to Top