Objavljen: 27. 09. 2018

Le kdo si ne bi želel tekomovati z VR Droni? “Drone Racing League (DRL)” to počne v javnosti že od leta 2016 in skušajo ta šport prebiti v ospredje. Letos pa so naznanili, da bi radi leta 2019 imeli prvo dirko “AI” proti človeku. Ekipe se bodo potegovale za nagrade v skupnem znesku na 2 milijona dolarjev. V DLR-ju pravijo, da upajo na to, da bo “Artificial Intelligence Robotic Racing”, AIRR kot mu na kratko pravijo, uspešno zmanjšal razliko med droni, ki jih upravlja človek in povsem avtonomnimi droni, ki se  bodo samostojno in brez preprogramiranja počasi učili premagovati proge in izmikanja preprek. Učenje AI-ov bo potekalo tako dolgo, da bodo droni, ki so opremljeni s to inteligenco sami poskušali hitro in učinkovito preračunano izpeljati progo. Dron, ki bo najhitreje prevozil progo, pa bo v drugi polovici leta 2019 imel čast tekmovati v finalu proti človeškemu pilotu.

Direktor DLR-ja Nicholas Horbaczewski pravi, da bo dirka v letu 2019 prva, ko se za zmago dejansko borita avtonomna umetna inteligenca in pa človek. Tu se bodo lahko predstavili najboljši razvijalci komercialnih dronov in pa inženirjev in razvijalcev umetne inteligence. Pravi tudi, da to bo prvi resni preizkus kakšna je še razlika med umetno in človeško inteligenco v preračunavanju in logičnem odzivu na problem (v tem primeru proga z ovirami). Na tem tekmovanju bodo na voljo sledeče nagrade: 

  • 1 milijon dolarjev dobi prvak.
  • Vsak dron, ki pa premaga človeškega voznika pa dobi po 250 tisoč dolarjev.

Seveda smo tu pozabili omeniti, da je glavni sponzor te revolucionarne dirke Ameriško ministrstvo za obrambo – oddelek za letalstvo. DLR zagotavlja, da se v teh dirkah ne bo pojavljala vojaška tehnologija, bodo pa imeli vsi razvijalci AI-ov vojaške inženirje za posvet in nasvete. Proge bodo bile postavljene v obliki igre tako, da bodo vsi imeli dokaj izenačene možnosti.

Zaključne misli, ki so jih podali oboževalci in igralci je, da to leto 2019 stavijo še na človeškega pilota že leta 2020 pa niso več prepričani, da bodo človeški možgani in refleksi zadostovali in bili kos stroju ki je zmožen 6000x hitreje preračunavati in robotiki, ki lahko brez zakasnitve in obotavljanja spreminja funkcije drona.

Sestavil in napisal Hardware-Samurai.

Scroll to Top