Objavljen: 09. 04. 2019

Uporabniki Windows 10 z različico 1809 in novejšo (ko bo le-ta izšla) ne bodo več opozorjeni v primeru, ko bodo izklopili USB naprave brez predhodnega obvestila operacijskega sistema. Temu bo tako zaradi Microsoftove posodobitve privzete politike glede USB shranjevalnih naprav in zunanjih trdih diskov, ki podpirajo Thunderbolt. Privzeta nastavitev za te naprave bo sedaj ’Quick Removal’ namesto do sedaj privzete nastavitve ’Better Performance’.

Microsoft je pojasnil razloge za odločitev glede ’Quick Removal’ in ’Better Performance’ politike naprav za shranjevanje v objavi prejšnji teden. Karakteristike in učinki funkcionalnosti so naslednji:

  1. Quick Removal. Ta politika upravlja z operacijami shranjevanja na tak način, da je naprava vseskozi pripravljena na odstranitev. Napravo lahko odstranite brez uporabe procesa varne odstranitve strojne opreme. Vendar pa za potrebe delovanja na tak način Windows ne more shranjevati operacij zapisa na disk v svoj predpomnilnik. To lahko zmanjša učinkovitost sistema.
  2. Better Performance. Ta politika upravlja z operacijami shranjevanja na način, ki izboljša delovanje sistema. Ko je aktivna ta politika lahko Windows shranjuje operacije zapisa na zunanji disk v svoj predpomnilnik. Proces varne odstranitve strojne opreme pa varuje integriteto zapisanih podatkov na napravi, saj tako poskrbi in zagotovi zaključitev vseh predpomnjenih operacij.

Do zadnje posodobitve Windows 10 različice 1809 je bila privzeta politika ’Better Performance’, sedaj pa bo ’Quick Removal’.

Če vam je dosedajšnji način uporabe ustrezal, ter vas proces ’varne odstranitve strojne opreme’ ni motil in vam je pomembnejše hitrejše delovanje lahko politiko spremenite nazaj. Microsoftov postopek za to je sledeč:

  1. Priključite napravo na vaš računalnik.
  2. Desni klik na Start in izberite Raziskovalec (Explorer).
  3. V raziskovalcu identificirajte črko ali oznako povezano s priključeno napravo (npr. USB Kljuc (D:)).
  4. Desni klik na Start in izberite Upravljanje diskov (Disk Management).
  5. V spodnjem delu okna Upravljanje diskov (Disk Management) najdite vašo napravo, nakar sledi desni klik na napravo in nato izberite Lastnosti (Properties).
  6. Izberite Pravilniki (Policies), ter izberite tistega, ki vam bolje odgovarja za vaš način uporabe.

Poleg tega Microsoft v primeru uporabe ‘Better Performance’ priporoča odkljukanje možnosti ‘Enable write caching on the device’. Je pa omenjeno, da “lahko spremenite nastavitve za vsako zunanjo napravo posamično, izbrane nastavitve pa ostanejo zapomnjene s strani računalnika tudi ko napravo odklopite, vendar jo je potrebno ponovno priklopiti na isti računalnikov priključek”.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top