Objavljen: 17. 09. 2018

Konec julija je AMD potrdil razvoj naslednje generacije EPYC procesorjev, ki temeljijo na 7nm tehnologiji z razvojno kodo ‘Rome’.  AMD-jevi prihajajoči EPYC procesorji, izdelani na osnovi »Zen 2« jedr, bodo več-jedrno zmogljivost ponesli na nov nivo. AMD je razkril da bodo 7nm »Zen 2« EPYC procesorji izšli šele v letu 2019, vendar pa bo podjetje svojo prvo 7nm Vega grafično kartico izdala kasneje v letošnjem letu.

EPYC procesorji za delovne postaje in strežnike so v neposrednem tekmovanju Intel Xeon procesorjem, kar je v veliko pomoč podjetju AMD pri prodoru na ta donosen trg. PC navdušenci bodite prav tako pozorni, saj se pojavljajo predvidevanja, da so deli AMD Threadripper procesorja osnovani podobno kot EPYC, zaradi razvojnih razlogov in ekonomije obsega.

Nazaj k novici dneva, saj je član foruma Chiphell objavil domnevne rezultate Cinebench za 64C/128T AMD EPYC procesor. Kot lahko vidite na spodnjih slikah je to Eng(ineering) Sample (razvojni vzorec), ki je nekako iz rok podjetij prišel v roke navdušencev. Rezultat je navdušujoč pri kar 12587cb. V sami tabeli lahko vidite da rezultat vrže močno senco na konkurenčne procesorje. Dosti bližje mu pride procesor Ryzen Threadripper 2990WX (32C/64T) z rezultatom 5500cb, ki pa ni na spodnjem seznamu. Procesor Threadripper 2990WX je možno »naviti« v ekstrem za doseg 8543cb na LN2.

Tako kot je EPYC podvojil rezultat Ryzen Threadripper 2990WX, naj bi novi procesorji prav tako imeli korist v delovanju zaradi arhitekturnih optimizacij, izboljšave hitrosti procesorja in podpori za osem kanalni spomin.

Intel naj bi imel 10nm odgovor na AMD ‘Rome’ procesor šele nekje v letu 2020.

Sestavil in napisal: Razergamer165

Scroll to Top