Objavljen: 07. 03. 2019

Kmalu za objavo glede USB 3.2 prejšnji teden, ko je USB-IF poizkušal poenostaviti izbiro za potrošnike, je danes glavna novica nov USB standard – USB4. Intel je razkril specifikacijo naslednje generacije na svojem dogodku v Tajpeju. Če povzamemo objavo, bo Intel poskrbel, da bo Thunderbolt 3 tehnologija odprte licence, tako da jo bodo lahko proizvajalci uporabljali brez plačila avtorskih honorarjev, USB-IF pa to tehnologijo integrira – tako bo postala USB4. To pomeni, da bo USB4 dosegal hitrosti prenosa do 40Gbps, kar podvaja hitrost USB 3.2 Gen 2×2 standarda (ali SuperSpeed USB 20Gbps).

USB Interface Group je podala izjavo glede USB4 specifikacije (in ja, standard ne bo imel več presledka med USB in številko standarda) v kateri pravijo, da bo to večja posodobitev USB specifikacije. Definirali so ”metodo za deljenje ene povezave visoke hitrosti z več končnimi uporabniki, katerim dinamično določa hitrost prenosa tako, da najbolje ustreza tipu naprave in uporabi te naprave”.

Ena glavnih prednosti je ”posvojitev” Thunderbolt 3 standarda kot USB4, saj je na trgu že veliko Thunderbolt 3 naprav (več kot 450). V 2019 je pričakovano da bo Thunderbolt 3 v zaslonih, omrežnih produktih, priključnih postajah, eGFX, PCI razširitvah, shranjevalnih napravah in še na drugih področjih. Poleg tega pa postavi USB4 40Gbps prenos kot novo izhodišče.

USB4 specifikacija še ni zaključena, vendar naj nebi zašla predaleč od Thunderbolt 3 specifikacije, ali pa bo tvegala izgubo privlačnosti za proizvajalce in končne uporabnike. Še en privlačen vidik je ta, da namerava Intel integrirati Thunderbolt 3 na prihajajoče 10nm procesorje (kodno ime ”Ice-Lake”). Tko kot rastoče število naprav, ki so na voljo bo to prav tako pripomoglo k večjemu sprejetju s strani vseh uporabnikov (zaradi lažje dostopnosti). Thunderbolt 3 ima že dobro podprtost v različnih operacijskih sistemih kot so Windows 10, MacOS in Linux.

Intel bo nadaljeval z oblikovanjem in certificiranjem strojne opreme za Thunderbolt 3 vendar pa drugi proizvajalci ne bodo potrebovali Intelove certifikacije za izdajanje svojih naprav in pripomočkov z USB4 tehnologijo. Obstoječi Thunderbolt 3 kabli bi morali biti povsem združljivi z USB4, če pa imate USB 3.x kable s tip-C konektorjem, pa bo za pridobitev vseh funkcionalnosti, ki jih bo ponujala nova specifikacija potrebno kable zamenjati.

Pričakovano je, da bo USB-IF razkril več podrobnosti glede USB4 v času sejma Computex (letos sejem poteka med 28. 5. in 1. 6.). Več kot 50 podjetij že dela na osnutkih specifikacije in produktih, kar bi lahko pomenilo, da bi v času objave več podrobnosti specifikacije lahko dobili že napovedi prvih produktov, ki bi USB4 tudi uporabljali.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top