Objavljen: 04. 05. 2019

Po nedavno objavljenih rezultatih Q1 2019 je podpredsednik in CEO podjetja TSMC C. C. Wei razkril zanimive informacije glede napredka podjetja. Prvi 7nm produkti so šele dosegli PC entuziaste, kot je pred kratkim izdana AMD Radeon VII in pa 7nm Ryzen 3000 serija procesorjev v prihodu. Vendar pa podjetje TSMC že načrtuje razvoj 6nm in 5nm procesa. TSMC svoj 7nm proces imenuje N7, 6nm in 5nm procesa pa N6 in N5, kar bomo uporabljali tudi mi v tem članku.

Wei je investitorjem pojasnil, da je trenutno veliko kupcev za N7 čipe na področjih HPC (superračunalnikov), IoT in avtomobilske industrije. Medtem pa je za N7+, katera je prejela EUV za nekaj kritičnih plasti, že pričeta količinska produkcija. N7+ izkoristek je primerljiv s tem od N7. Wei je poudaril da bosta N7 in N7+ prispevali več kot 25% k letošnjemu prihodku iz rezin podjetja.

Za N6 je Wei navedel tri glavne prednosti. Prva je 100% združljivost dizajna z N7, kar pomeni enostavno migracijo in skrajšanje časa za prihod na trg. Druga prednost je 18% večja logična gostota N6 v primerjavi z N7. Tretja prednost pa je da bo N6 ponujala skrajšan čas cikla in pa boljšo gostoto napak. Dodal je da se bo produkcija tveganja N6 pričela v prvi četrtini 2020, količinsko produkcijo pa bodo pričeli pred koncem leta 2020.

Wei je povedal da je razvoj N5 tehnologije že v teku. Produkcija tveganja N5 se je pričela v Q1 2019, prve stranke naj bi dobile vzorce v tem četrtletju, količinska produkcija pa naj bi se pričela v H1 2020. Wei je poudaril, da je vzorčno ARM A72 jedro, proizvedeno z N5 prineslo 80 procentov večjo logično gostoto z 18 procentov višjo hitrostjo v primerjavi z N7. Wei pričakuje, da bodo uporabniki N7 tehnologije prevzeli N5 tehnologijo zaradi boljše gostote, zmogljivosti, moči in tranzistorske tehnologije.

N5 bo veliko in dolgotrajno vozlišče pri TSMC je v zaključku povedal Wei. Je pa Wei priznal da bodo stranke potrebovale nekaj časa, da bodo uspešno implementirale N5, medtem ko prehod in N7 na N6 zahteva ”minimalen napor”.

AMD je že napovedal uporabo N7+ za Zen 3 procesorje in naslednika Navi GPU tehnologije. Iz zgornjih pojasnil je razvidno da bi to lahko prešlo v uporabo N6. Vendar pa bodo večje prednosti N5 prišle v uporabo šele v naslednjih dveh generacijah arhitektur zasnovanih s strani AMD-ja in podobnih.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top