Objavljen: 06. 06. 2019

Seagate je posodobil svojo Exos X serijo trdih diskov za podjetja z novim 16TB modelom na osnovi helija, na kratko poimenovan Exos X16. Ta HDD trdi disk na osnovi HAMR tehnologije je zasnovan za zagotavljanje visoke zmogljivosti in z rekordno kapaciteto za hiperskalabilne podatkovne centre z učinkovitostjo in stroškovno učinkovitostjo v mislih. Prav tako je podjetje posodobilo IronWolf in IronWolf Pro linijo trdih diskov za NAS naprave z novimi 16TB modeli.

Zaradi vedno večje količine podatkov, ki so ustvarjeni, zajeti ali podvojeni je Seagate v ospredje postavil svoje Exos X16 trde diske kot del rešitve za hiperskalabilnost, podatkovne centre, OEM in distribucijska podjetja. En izmed prvih uporabnikov Exos X16 diskov, Tencent Cloud, je razkril, da se novi trdi diski uporabljajo v oblačnih rešitvah, ter da so bistveno izboljšali svojo gostoto prostora za shranjevanje in zmoglivost, istočasno pa so znižali stroške.

Ključne lastnosti Exos X16 vključujejo:

  • Prostor za shranjevanje do 12.8PB v 42U komunikacijski omari s tehnologijo helija
  • Povprečna hitrost prenosa podatkov 261MB/s
  • Naključno zapisovanje 440 IOPS
  • Zmanjšana kompleksnost s FastFormat
  • Zmanjšan TCO z nizko težo (670g) in 0.31W/TB
  • MTBF = 2.5mio ur
  • 550TB/leto – 10x ocena delovne obremenitve standardnih trdih diskov za PC-je
  • Tehnologija enkripcije Seagate Secure

Seagate bo izdal pet različic Exos X16 16TB diskov, vendar imajo začuda še pet drugih šifer Exos X16 izdelkov z 14TB prostora za shranjevanje. Med permutacijami, kot jih lahko vidite na zgornji tabeli, imajo lahko trdi diski različne vmesnike za priklop (SATA ali SAS) in pa različne možnosti enkripcije (Standard, SED in SED-FIPS).

Glede na uradno objavo s strani podjetja so novi Exos X 16TB trdi diski že na voljo in imajo MSRP $629. Kupci dobijo omejeno garancijo za obdobje 5 let.

Novi IronWolf in IronWolf Pro NAS trdi diski prav tako ponujajo 16TB prostora za shranjevanje. Ti diski so zasnovani za NAS okolja z večimi uporabniki in delovno obremenitvijo 300TB/leto z vabljivo kombinacijo zmogljivosti, nizke glasnosti in nizke energijske porabe. V času pisanja stran s seznamom IronWolf in Exos diskov še ni bila posodobljena.

Spisal in uredil: RazerGamer165

Scroll to Top