Objavljen: 19. 10. 2018

Raspberry Pi Foundation je v prodajo ponudila novo dodatno vezje za uporabnike Raspberry Pi. Raspberry Pi TV HAT (Hardware Attached on Top) se priključi na 40 pin GPIO vmesnik, kar omogoči sprejem DVB-T2 televizijskega prenosa. Dodajte še anteno/antensko povezavo in na vašem Raspberry Pi lahko sprejemate ter gledate televizijske programe, ali pa uporabite vaš Pi kot strežnik za pretočno predvajanje televizije drugim napravam preko omrežja.

Pretočno predvajanje DVB TV kanalov preko omrežja bo delovalo na vsaki Raspberry Pi ploščici, ki ima na plošči nameščen 40 pin GPIO konektor, ter je nastavljena kot strežnik. Po končani namestitvi (PDF datoteka z navodili) lahko gledate programe na vaši mobilni napravi, tablici ali računalniku. Vendar pa je za gledanje neposredno na Pi ploščici priporočljivo imeti vsaj Pi 2, Pi 3 ali Pi 3+ model, saj boste za to potrebovali večjo procesorsko moč.

Če se osredotočimo na TV HAT strojno opremo, le-ta sledi novemu ”half-size” HAT standardu, ki je enakih dimenzij kot Raspberry Pi Zero ploščica. Na Raspi blogu pravijo, da se TV HAT pritrdi preko treh lukenj za vijake, kateri se privijejo v priložene distančnike, priložen pa je še 40 pin adapter za priključitev TV HAT-a. Samo 3 vijaki se uporabljajo zato, da niso v napoto priključku za zaslon.

Raspberry Pi TV HAT uporablja Sony CXD2880 TV sprejemnik in podpira naslednje standarde:

  • DVB-T2 (1.7MHz, 5MHz, 6MHz, 7MHz, 8MHz kanali)
  • DVB-T (5MHz, 6MHz, 7MHz, 8MHz kanali)
  • Frekvence sprejema: VHF III, UHF IV, UHF V

Za uporabo TV HAT je potreben Raspbian Stretch (ali novejši). Med podprte medijske predvajalnike spadajo: Kodi, OMX Player in LibreELEC.

Čeprav je navedena cena na blogu v dolarjih (21,50$), pa je trenutno TV HAT na voljo le v Evropi, vendar pa organizacija dela na tem, da ga certificirajo za delovanje v preostalih regijah sveta. Pri UK ponudniku je na voljo za odpošiljanje za 20£ + poštnino. Vendar previdno, v nekaterih državah je za sprejemanje televizijskega prenosa potrebna licenca.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top