Objavljen: 09. 06. 2019

DRAM trg ima že nekaj časa težave zaradi presežka ponudbe, pomanjkanja povpraševanja, viška zalog in drugih problemov. Sedaj pa izgleda, da bi lahko tržna vojna med ZDA in Kitajsko povzročila nov udarec industriji. Če na kratko pogledamo trenutne ekonomske in politične indikatorje, DRAMeXchange (divizija TrendForce) predvideva, da bi lahko cena DRAM-a padla še nadaljnjih 15 procentov v letošnjem Q3.

Posebej izpostavljena situacija med zadnjimi ”žrtvami” tržne vojne med ZDA in Kitajsko je situacija podjetja Huawei. TrendForce je poudaril, da bo imel Huawei v naslednjih dveh ali treh kvartalih pred sabo težke ovire, kar se tiče področja njihovih pametnih telefonov in serverskih produktov, prav tako pa je znano, da je bil Huawei pomembne kupec DRAM-a. TrendForce je imel v mislih učinek manjšega kupovanja DRAM-a s strani podjetja Huawei, ko so popravili napovedi za DRAM cene v Q3 z originalne napovedi padca cene za 10 procentov na razširjeno območje padca med 10 in 15 procentov.

Pred tem so bili pri TrendForce mnenja, da se tako hud padec v ceni ne more zgoditi, vendar pa je situacija Huawei-a in pričakovanja da bi lahko v H2 videli hitro zamrznitev naročil opreme za podatkovne centre (vključujoč DRAM seveda), spremenila sliko trga.

Poleg tega pa je TrendForce izdal še popravek glede padca cen v Q4. Sprva je bil predviden padec nekje med 2 in 5 procentov, sedaj pa je pričakovan padec 10 procentov v Q4 2019.

Je pa na koncu poročila TrendForce žarek upanja za cene DRAM-a. Poudarili so, da je možnost ponovnega vzpona v ceni v letu 2020 zaradi ”zadetka dna cene, omejitve zaloge in drugih faktorjev”.

PC navdušenci naj bi zaradi tega varno spremljali padec v ceni RAM modulov do konca letošnjega leta, kar jim omogoča počakati z nakupom novih RAM modulov, dokler jim ne bo cena všečna. Z izborom naključnega 8GB DDR4 DIMM modula, smo opazili trend cene proti najnižji ceni za tak modul. Če cena zadane najnižjo cenovno točko bo 16GB (2x 8GB dual channel) komplet stal le nekaj veš kot 50£.

Spisal in uredil: RazerGamer165

Scroll to Top