Objavljen: 26. 10. 2018

Poročilo objavljeno s strani DigiTimes v začetku tedna nakazuje na nadaljevanje padanja cen SSD diskov v leto 2019. Ta publiakcija s področja IT industrije pravi, da je v letu 2018 cena NAND komponent padla za 50 procentov, kar je povzročilo tudi padec cen SSD diskov v zadnjih mesecih.

Viri industrije so DigiTimes-u namignili, da naj bi proizvodnja NAND komponent še rastla, obstoječi kazalci pa nakazujejo padec cen za prodajo na tem konkurenčnem trgu. Simon Chen, predsednik Adata Technology, je kombinacijo teh faktorjev in pa dejstva, da se zmanjšanje produkcije NAND komponent ne bo zgodilo, označil kot razlog za nadaljevanje padanja cen v leto 2019.

Trenutno imamo na svetu šest ali sedem večjih proizvajalcev NAND komponent, po poročilih pa se vsi pripravljajo na pričetek nove generacije izdelovalnega procesa s tehnologijami kot je 96 plastni 3D NAND, ki naj bi prvenec doživel v prvi polovici 2019. Kitajska 96 plastna proizvodnja s strani Yangtze Memory Technology bo istem časovnem obdobju pričelo produkcijo 150000 NAND Flash čipov na mesec, kar bo poskrbelo za preveliko ponudbo na trgu.

Tisti ljudje, ki želijo zgraditi nov PC ali pa obstoječega nadgraditi bodo padec cen SSD diskov z večjo kapaciteto vsekakor pozdravili. Vendar pa na drugi strani druga spominska komponenta ne kaže nobenega pričetka padanja cen. Seveda govorimo o DRAM-u, saj ta vzdržuje ceno skozi zadnje mesece, po navedbah DigiTimes pa bo cena ostala na trenutni ravni. Chen iz podjetja Adata pravi, da naj bi trije največji proizvajalci DRAM komponent Samsung, SK hynix in Micron le malo povečali zmogljivosti proizvodnje v letu 2019, kljub vedno večji potrebi po teh komponentah s strani podatkovnih centrov, konzol, pametnih telefonov, IoT in avtomobilskih sistemov.

Spisal in uredil: Razergamer165

Scroll to Top