Objavljen: 04. 01. 2020

Dva različna vira sta objavila poročilo z rdečimi zastavicami glede cen NAND pomnilnika. Zaskrbljujoče pri tem je kaj bo dražji NAND pomnilnik pomenil pri ceni SSD diskov za potrošnike in navdušence, saj bi se lahko cene le the dvignile glede na trend padanja cen v prejšnjih mesecih.

Na najbolj dramatičen dvig opozarja tajvanski DigiTimes (članek je plačljiv). Ta publikacija s področja tehnologije poroča, da njihov notranji vir meni, da bodo pogodbe za NAND pomnilnik poskočile do 40 procentov v letu 2020. Viri pa prihajajo iz različnih proizvajalcev pomnilniških čipov v Tajvanu. Kot ena izmed najpomembnejših komponent SSD in eMMC diskov ima lahko sprememba cene NAND pomnilnika velik vpliv na ceno teh pomembnih računalniških komponent.

WD Blue Price Hike IMG

Če preidemo na poročilo TrendForce / DRAM eXchange, pa je napoved malo manj grozeča za potrošnike. TrendForce opaža, da je cena NAND pomnilnika že proti koncu 2019 poskočila za 10+ odstotkov po sedmih zaporednih kvartalih padanja. Rast cene v Q1 2020 pa vidijo za novih 10 procentov.

Yokkaichi_Japan
Yokkaichi, Japonska

Analisti pri TrendForce so izbrali naslednje dogodke in strateške odločitve v preteklih tednih in mesecih kot glavne razloge za njihovo oceno:

  • Izpad elektrike poleti v tovarnah Kioxia in WDS v Yokkaichi je pomenil zaustavitev padca cen eMMC/UFS in SSD produktov v naslednjem kvartalu (Q3 2019)
  • Okoli tega časa se je na trgu zgodil poskok cen silikonsk rezin (cca. 20 procentov)
  • Pomanjkanje zaloge poslovnih SSD produktov bo imelo večji učinek v letu 2020, saj se podatkovni centri pripravljajo na povečanje shranjevalnih kapacitet
  • Sektor mobilnih naprav se očitno pripravlja na zelo aktivno obdobje v 2020
  • Nove igralne konzole katere bodo uporabljale NAND pomnilnik naj bi prešle v splošno uporabo do konca leta
  • Načrtovanje kapacitet in odpošiljanja delov je doživelo najnižjo YoY (Year-over-Year) rast – v času, ko se bo potreba po NAND pomnilniku večala
  • Zaloga dobaviteljev naj bi bila nizka

Če upoštevamo zgornje argumente in ste razmišljali o nadgradnji prostora za shranjevanje vašega računalnika z novim SSD diskom, ter ste spremljali trend cen, mogoče je sedaj dober čas za nakup novega diska. Seveda pa to ni nasvet, zato pri nakupu uporabite svojo lastno presojo glede nakupa prostornejšega PCIe SSD diska.

Izpad električnega napajanja v tovarni NAND in DRAM podjetja Samsung

V torek je Yonyap News Agency v Koreji objavila podatek o ”izpadu električnega napajanja v tovarni Samsung Electronics, kar je prekinilo proizvodnjo polprevodnikov”. Glede na poročilo naj bi razneslo električni kabel bližnje električne postaje.

Med izpadom elektrike se je zaustavila proizvodnja NAND in DRAM pomnilnika. Čeprav je izpad trajal le minuto, pa bo Samsung potreboval dva ali tri dni za ponovni zagon proizvodnega traku (lahko je še vedno nedelujoč v času pisanja članka). Ocenjen izpad dohodka podjetja naj bi bil ”nekaj milijard won” zaradi napake lokalne električne postaje (1 milijarda KRW je cca. £656.000 GBP).

Spisal in uredil: RazerGamer165

Scroll to Top