Objavljen: 19. 09. 2018

Ampere je objavil, da je prva generacija Armv8-A 64-bit procesorjev za podatkovne centre sedaj na voljo. Renee James, nekdanji predsednik pri Intelu in CEO podjetja Ampere, upa, da bodo s temi novimi procesorji postali neposredna konkurenca njegovemu nekdanjemu delodajalcu. Intel naj bi še vedno prevladoval na trgu strežniških čipov s svojimi x86 procesorji, vendar ima v zadnjem času vedno večjo konkurenco v podjetju AMD, in sedaj še s strani procesorjev z ARM jedri.

Novi Ampere eMAG procesor naj bi prinašal “odlično TCO (Total Cost of Ownership) vrednost, visoko zmogljivost preračunavanja, visoke kapacitete pomnilnika in pa bogat I/O“. Začetni partnerji podjetja so med drugim velika imena industrije, kot Lenovo in pa tudi manj znana imena proizvajalcev.

Ključne kvalitete Ampere eMAG platforme so:
– 32 Armv8-A jeder z frekvenco delovanja do 3,3GHz v Turbo načinu
– Osem DDR4-2667 pomnilniških kontrolerjev
– 42 PCIe 3.0 vodil za I/O naprave z visoko pasovno širino
– 125W TDP za maksimalen izkoristek moči
– 16nm FinFET proces izdelave procesorja s strani proizvajalca TSMC

Začetna ponudba vsebuje le dva modela in to je eMAG 32-jedrni procesor s frekvenco do 3,3GHz v načinu Turbo pri ceni 850$ in pa 16-jedrni procesor s frekvenco do 3,3GHz v načinu Turbo pri ceni 550$.

Po poročanju VentureBeat maj bi Ampere eMAG imel okoli trikrat boljše razmerje med zmogljivostjo in ceno, kot pa Intel Xeon D procesorji. Poleg tega pa naj bi prihajajoča generacija eMAG procesorjev izkoristila vse prednosti 7nm procesa izdelave procesorja proizvajalca TSMC.

Qualcomm Snapdragon 1000 serija

Qualcommov prvi procesor, zasnovan posebej za Windows PC-je naj bi bil del Snapdragon 1000 serije. Nemška stran WinFuture poroča, da naj bi prvi izmed teh procesorjev – 8-jedrni SXC8180 imel 8,5 milijard tranzistorjev v enem čipu. Pričakovan je samo 12W TDP, kar bi bilo zelo popularno pri proizvajalcih “always-on PC-jev” in pa prenosnikov, ki so 2-v-1 (prenosnik in tablica).

HardOCP je primerjal število tranzistorjev v SD1000 čipu z ostalimi. 7nm Apple A12 procesor in pa Kirin 980 vsebujeta 6,9 milijard tranzistorjev, Qualcommov SD845 (ki se nahaja v veliko visoko cenovnih telefonih) pa vsebuje 5,9 milijard tranzistorjev. AMD Raven Ridge procesorji v nekaterih prenosnikih z nizko porabo pa imajo še manj tranzistorjev – število je nižje od 5 milijard.

Sestavil in napisal: Razergamer165

Scroll to Top