Objavljen: 26. 09. 2018

Tržni delež AMD procesorjev naj bi po poročanju DigiTimes še pred koncem leta 2018 dosegel 30 procentov. Ta dosežek naj bi bil viden na poročilu za Q4 letošnjega leta, predvidevajo pri IT novicah DigiTimes. Dosežek 30 procentnega tržnega deleža naj bi bil za podjetje AMD prvič po letu 2007. Poleg tega da bo tržni delež najvišji v zadnjih desetih letih, pa so tudi delnice dosegle najvišjo vrednost v zadnjih dvanajstih letih.

Razlog za ta uspeh podjetja je v dobrih ključnih odločitvah in pa tudi kančku sreče. Kar se tiče dobrih odločitev, so pri DigiTimes kot primer navedli »drastične spremembe poslovanja pri podjetju AMD, zmanjšanje sodelovanja z Globalfoundries ter pogodbeno sodelovanje s TSMC za izdelavo grafičnih, strežniških in pa računalniških procesorjev v 7nm tehnologiji«. Kot posledica tega pa je sledila rast AMD delnic od sredine leta 2018, kljub pričakovanju trga po boljšem izkoristku materiala pri izdelavi procesorjev, boljših zmogljivostih in pa normalni dobavi strankam.

Razmere so bile v prid novejšim AMD procesorjem Ryzen, saj ima njihov glavni konkurent Intel težave pri prehodu iz 14nm tehnologije na 10nm, rezultat česar je tudi težava pri dobavi procesorjev. Težave pri dobavi Intel procesorjev pa so prodajalce PC procesorjev prisilile, da so začeli bolj agresivno tržiti AMD procesorje.

Med podjetja, ki so začela povečevati proizvodnjo in dobavo naprav z AMD procesorji, so tudi večji tajvanski izdelovalci komponent in sistemov, kot recimo Asustek Computer, Micro-Star International (MSI), Gigabyte Technology in ASRock.

AMD-jev uspeh pa ni vezan le na procesorje za namizne računalnike, saj so prav tako uspešni na trgu strežniških procesorjev. DigiTimes poroča, da je AMD EPYC 7000 serija procesorjev popularna pri podjetjih Mellanox in Samsung Electronics vse od njihovega izida v juniju 2017. Poleg tega pa so izdajo EPYC procesorjev »pozdravili« pri podjetjih Baidu, Dell, HP, Supermicro in številnih drugih.

V začetku tedna je Microsoft objavil, da bodo novo H serijo Azure virtualnih naprav za visokozmogljivo preračunavanje (HPC), poganjali procesorji AMD EPYC. Pojasnili so, da AMD EPYC platforma ponuja več kot 260 GB/s pasovne širine za spomin, kar je 33 procentov hitreje kot x86 alternative in 2.5x hitreje kot je večina HPC naprav v današnjih podatkovnih centrih. Vendar pa še vseeno v Microsoftovih Azure virtualnih napravah za HPC igra vlogo tudi še Intelova nova Xeon rešitev.

Sestavil in napisal: Razergamer165

Scroll to Top