Objavljen: 27. 06. 2018

AMD-jev 32 jedrni procesor zaskrbel Intel?

Intel je z »eksperimentalnim« 28 jedrnim procesorjem na Computex 2018 pokazal, da je možno, da vsa jedra delujejo s frekvenco 5GHz. Naslednji dan je AMD razkril svoj 32 jedrni procesor s pričakovanim datumom začetka prodaje v avgustu. 

AMD procesor

Intel je več let brez težav držal udobno prednost pred svojim glavnim rivalom AMD. Vendar se zadnje čase ta prednost zmanjšuje, kar bi lahko dokazovala zadnja demo predstavitev 28 jedrnega procesorja na prireditvi Computex 2018, kot znak Intelove zaskrbljenosti glede procesorjev, ki jih bo AMD letos poslal na trg.

Realnost glede tega so pojasnili pri TechSpot, kjer so dejansko stanje Intelovega 28 jedrnega 5GHz procesorja podrobno predstavili.

Intel je na Computex demonstriral procesor s frekvenco delovanja pri 5GHz na vseh jedrih, kar je v programu Cinebench prineslo impresiven rezultat 7.334 (večjedrni rezultat). Čeprav je rezultat resničen, pa je sama izvedba za dosego tega rezultata več kot neobičajna in daleč stran od razumne cene, da bi to lahko dosegli pri trenutnih namiznih računalnikih.

Nadaljnje raziskovanje je razkrilo, da je bilo hlajenje procesorja doseženo z uporabo klime v velikosti tower ohišja, priklopljeno na sistem za vodno hlajenje, ki je hladilo procesor. Matična plošča v uporabi je bila višjega cenovnega ranga z LGA3647 podnožjem in električno porabo med 500W in 1kW. Za sam procesor pa je Intel uporabil »navit« že obstoječi 28 jedrni procesor Xeon Platinum 8180, ki stane približno 10.000 dolarjev, v Sloveniji pa dosega ceno približno 12.000 evrov.

Intel je nepresenetljivo kontaktiral TechSpot z izjavo, da je bila to predstavitev dejanskega izdelka v razvoju, ki naj bi ciljal na visoko cenovne prosumer uporabnike in navdušence. Vendar pa je glede na prikazano Intel še daleč stran od dejanske izdelave takega procesorja brez hlajenja in komponent, ki so cenovno nedosegljive večini prosumer uporabnikom in navdušencem.

Za razliko od Intelovega »eksperimentalnega« procesorja pa je procesor podjetja AMD, Threadripper 2 prava stvar. Z uporabo Wraith Ripper zračnega hladilnika, deluje procesor s frekvenco 3GHz, po potrebi pa lahko doseže frekvenco 3,4GHz na vseh jedrih. Njegov TDP je 250W, združljiv pa bo z že obstoječimi X399 matičnimi ploščami s TR4 podnožjem. Threadripper 2 naj bi AMD v prodajo ponudil v avgustu.

Čeprav je Intel prikazal demo 28 jedrnega procesorja, bo vseeno zanimivo videti ali lahko AMD ogrozi Intelov primat? Če je potrebno uporabiti klimatsko napravo in opremo, ki stane več kot 12.00 evrov za dosego frekvence 5GHz na 28 jedrih, ali ima Intel kakršenkoli odgovor na 32 jedrni procesor, ki ga bo v prodajo ponudil AMD? Ali je bil Intelov prikaz svojega demo procesorja uporabljen le kot odvračanje pozornosti s procesorja Threadripper 2, ali pa ima Intel že pripravljen procesor za tekmovanje proti AMD, vendar tega še ne želijo razkriti?

Sestavil in napisal: Razergamer165

 

Scroll to Top